Мръсният въздух вреди на сърцето повече от кокаина

Сърцето ни не издържа на...

Мръсният въздух вреди на сърцето повече от кокаина

Замърсяването на въздуха причинява повече инфаркти от кокаина. Вредно е за сърцето толкова, колкото и алкохолът, кафето и физическото изтощение, предаде Ройтерс, като се позова на резултатите от белгийско изследване, публикувано в сп. "Лансет".

 

Авторите на проучването от белгийския университета в Хаселт смятат, че факторите, които засягат здравето на голяма част от населението, трябва да се взимат предвид по-сериозно. Според тях е нужно да се преценяват рисковете за сърцето, а не да се търсят само индивидуалните причинители.

 

Световната здравна организация на свой ред определя замърсяването на въздуха като сериозен рисков фактор за здравето и като причина за около 2 милиона случая на преждевременна смърт годишно.

 

За проучването са били анализирани данни от 36 отделни изследвания. Те са показали, че най-голям риск за сърцето крие натовареното улично движение, следвано от физическото изтощение, алкохола, кафето и замърсяването на въздуха. Рискови фактори са още сексът, гневът, кокаинът, марихуаната и дихателните инфекции.

 

1 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay