Орторексия - патологичната мания да се яде само здравословна храна

Патологичната мания по здравословно хранене

Орторексия - патологичната мания да се яде само здравословна храна

 

 

На вниманието на всички вманиачени любители на здравословното хранене, които винаги правят поръчката в ресторанта колкото се може по-сложна: новото хранително разстройство орторексия (Orthorexia nervosa) набира скорост и популярност все по-бързо и по-бързо. Това е мания за  качествено хранене - да се яде само здравословна храна, да се измерва порцията с точност до грам, да се избягва всякаква "химия".

Все повече нараства броят на хората, които се придържат към невъзможно стриктни правила за хранене, заражда се мания по въпроса за качеството и чистотата на всяка съставка от това, което ядем.

Привържениците обикновено са хора поне със средно образование и средни доходи, жени и мъже над 30 години с минимален превес в полза на дамите.

 

Орторексиците ненавиждат и избягват захар, сол, кофеин, алкохол, бяло брашно, соя, мая, глутен и млечни продукти, като това е само началото.

В крайна сметка всичко, което съдържа пестициди и ненатурални съставки е напълно забранено за тях. Това е здравословно хранене, доведено до границите на болест, а не грижа за себе си, категорични са психолозите.

 

Какви са последиците за тялото? Заради всички догми, които сами си създават, орторексиците рискуват да стигнат до недохранване, а това изобщо не е шега, защото не се приемат червени меса, риба и други важни хранителни продукти.

Личният живот също почти винаги се влошава, благодарение на упоритото „виртуозно“ хранене, вярване и практики, които орторексиците следват сляпо. В резултат те не могат да говорят за нищо друго овен за мазниини, въглехидрати, ферменти и витамини, винаги изчисляват калориите в менюто и никога, по време на дълго пътуване, не се отбиват в бензиностанция за по сандвич или шоколад.

7 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay