Подари ми роза, за да те запомня по-лесно

Аромати за по-добра памет

Подари ми роза, за да те запомня по-лесно

Когато се оплакваме от слаба памет или трудности при запомнянето на нова информация е трудно да допуснем, че нещо толкова просто и лесно като мириз на роза, например, може да ни помогне да помним по-лесно и по-дълго. Истината е, че ароматите могат да имат изключително благоприятно влияние както върху нашето психологическо състояние, така и върху физическите ни реакции.

 

Ако помиришем розмарин или лавандула, когато приемаме много информация накуп, ще запомним значително по-голяма част от нея, категорични са ароматерапевтите. Затова, ако се подготвяте за изпит, осигурете си тези миризми. Ще помогне и ако добавите към диетата си храни като орехи, боровинки, спанак, броколи, домати и тиквени семки. Положителен ефект върху паметта имат и много билки като градински чай, розмарин, жен-шен, гинко билоба и екзотични билки.

 

Експеримент с група студенти по медицина пък доказва, че ароматът на рози може да има силно позитивен ефект върху паметта. По време на изследването една от задачите, която е трябвало да изпълнят студентите, е запаметяването на поредица от карти. След провеждането на упражненията част от участниците са били изложени на аромата на роза. На следващия ден се установило, че именно те могат да си спомнят до 97% от карти, а останалите - само около 86%.

 

Освен върху паметта приятното ухание на рози се отразява и на съня - той става по-спокоен и приятен. Производителите на кремове и други козметични продукти пък предпочитат розовото масло, защото се смята, че повдига самочувствието и мотивацията.

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay