Танцът е полезен за тялото и ума

Танцувай, Саманта!

Танцът е полезен за тялото и ума

Когато харесвате някоя песен, сигурно отвътре ви идва да затанцувате. Знаете, че се чувствате добре, просто когато хванете ритъма, без да владеете определени стъпки. А защо не го правите по-често? Танцът може да бъде страхотно физическо упражнение, с което да изгорите няколко калории, а хубавата музика ще ви накара да се почувствате развеселени и безгрижни. Всъщност ползите от приятното движение са повече, отколкото предполагате...


Изгорени калории

Добрият танц ви помага да изгорите 5-10 калории за минута. Ако практикувате салса в рамките на един час, количеството на изгорените калории може да достигне 330, докато валсът ще ви освободи от 180 калории за този интервал. Разбира се, тези стойности са обвързани със скоростта на танцуване, както и с вашето лично тегло.

 

Упражнение за сърдечно-съдовата система

По време на танц, тялото ви се движи без почивка, което наподобява положително въздействащата аеробика. Сърцето ви бие по-бързо и дишането ви се учестява, а това развива сърдечните и дихателни мускули.

 

Подобрено кръвообръщение

Танцуването ви помага да регулирате кръвообръщението си. Тъй като сърцето ви изпомпва кръвта по-бързо, тя стига до всички части на тялото. Кръвното налягане и нивото на холестерол се стабилизират, а кръвната захар се понижава – съответно рискът от диабет намалява.

 

Физическа сила

Ще се почувствате много енергични и издръжливи, ако танцувате редовно. Занимания всяка седмица ще ви осигурят натоварване на мускули, които никога няма да изпозлвате при ежедневните си дейности. Танцуването ще ви предпази от остеопороза и артрит, тъй като не натоварва стресово ставите ви, а само ги укрепва.

 

Силна памет

Танцът не е само движение – той е последователност от стъпки и жестове, които мозъкът ви е принуден да запамети. Това упражнение ще освежи паметта ви и по-лесно ще запомняте неща от ежедневието.

 

Равновесие

Ежедневната рутина поставя тялото ни в подобни една на други ситуации и то свиква със заеманите пози. Именно така се губи чувство за равновесие – танците ще ви помогнат да го възвърнете. Бързата смяна на стъпките, посоката на движение и позицията на тялото ще ви помогне да развиете координация между краката, ръцете и тялото ви.

 

Намален стрес

Движението под звуците на любима песен е забавно и приятно. Особено след натоварен ден, може да потанцувате, за да си оправите настроението и да забравите за грижите и проблемите си. По време на физическо натоварване, тялото отделя хормона на щастието ендорфин, така че се раздвижете, било то и десет минути – ефектът ще е налице веднага.

 

Социализиране

Може да срещнете нови приятели, ако посещавате уроци по танци или пък тематични събития. Разширете кръга си на общуване, като едновременно с това ще придобиете полезни умения. Няколко танцови стъпки в точния момент ще ви помогнат да се откроите, където и да отидете.

4 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay