Авангардните кралици в модата

Явлението "Maria Queen Maria" и дамите, които го създадоха

През последните години българската мода претърпява промени, които няма как да останат незабелязани. Появяват се талантливи дизайнери, притежаващи свежи идеи и съвременен, различен начин на мислене. Те са талантливи, иновативни и умеят да създават изкуство.

"Maria Queen Maria" е лейбълът, предназначен за порасналата, градска жена, която има сериозно намерение да ви се хареса. Тя е агресивна, дръзка, деконструктивна, смела и много, много красива.

Зад прекрасната концепция стоят две приятелки. Мария Илиева е гримьор по професия, преквалифицирал се в чудесен дизайнер. Мина Кайе е стилист и художник костюми, чиято уникална визия никога не остава незабелязана.

Срещнахме се с Мина, за да си поговорим за "Maria Queen Maria", модата в България, зимните тенденции и бъдещите им планове, а тя ни посрещна в модното си царство на улица "Раковски" 193.

Тя е усмихната, чаровна, синеока и определяща се като "парцалена кукла, която много говори". Типична представителка на зодия козирог.

Как се роди идеята за Maria Queen Maria?
С Мария Илиева сме приятелки от много години. И двете обичаме нестандартното облекло и имахме огромен проблем с намирането на дрехи, които съответстват на стила ни. Тези, които харесвахме, попадаха в диапазон, който не можехме да си позволим.

Затова решихме да създадем лейбъл, който да предлага разчупени и авангардни авторски дрехи, направени от качествени материи. Ние вярваме, че личното творчеството е най-важно за изкуството на модата.

В началото направихме студио, което се казваше "Poppy Queen" - нашата весела, неангажираща, много дива, танцуваща и свободна концепция. Събирахме се с приятелки, забавлявахме се и шиехме дрехи за нас самите. Беше едно чудесно хоби.

В един момент обаче решихме да се захванем професионално и започнахме да обмисляме идеята за магазин. Планирахме да продължим да се казваме "Poppy Queen", но нейната идея да е casual. Тогава, ден преди да се регистрираме, сънувах, че марката се казва "Maria Maria". Оказа се, че вече има такъв лейбъл, затова сложихме "Queen" по средата. И така, съвсем на шега, брандът сам си създаде история. Живот и здраве, на 16 декември навършваме две годинки.

Защо избра да се занимаваш професионално с мода?
За мен любовта към модата не се заражда, човек или я притежава изначално, или не. Преди над 10 години случайно ми се обадиха едни хора и ме поканиха да работя като стилист за тяхното списание. Аз бях крайно изненадана, казах им, че не зная какво е това и как се прави. Те пък ми казаха да погледна как се обличам и ми обясниха, че търсят точно това.

И така, започнах работата и за всичкото това време направих неща, с които се гордея. Всичките ми проекти, независимо дали са малки или големи, са огромна и неразделна част от мен. Дала съм си сърцето и душата за тях.

Какъв стил са облеклата, които създавате?
Нашите дрехи са стил "Мина и Мария". Те са напълно противоположни на класическата конструкция на дрехата. Облеклата ни могат да бъдат едновременно и пола, и панталон. Сакото също може да бъде пола. Правим нова мода, извън конвенционалното.

Всичките ни модели са авторски, затова и успехите, и грешките са си наши. Това е най-ценното. Правим го с много любов. След това идват търпението, упоритостта, накрая и парите. Както казваше един мой приятел англичанин: "Работи за успех, а парите ще дойдат, така или иначе".

Колко често обновявате колекциите си?
Така наречените общи тенденции обновяваме през септември, декември, януари и април. Всяка седмица в магазина пускаме нови артикули, просто си правим 25-те модела за сезона и след това обновяваме с по 3-4 нови неща.

Как изглежда жената, облечена в "Maria Queen Maria"?
Тя е страшно красива и много различна. Освен това е свободна, целеустремена, волева, стабилна, секси и много яка. Тя е чудесна.

А каква е съвременната жена в реалността?
Не обичам да поставям всички под един знаменател. Въпреки това в България, страната, която много, наистина много обичам, властва един маниер на поведение. Той пък прераства в модел на обличане. Говоря за поп-фолк. Тази реалност обаче не съществува за мен. Винаги съм твърдяла, че всеки има право да слуша каквато музика иска и да се облича, както си иска, стига да му е добро сърцето.

Какво те дразни в този тип облекло?
Вулгарната сексуалност. Моделът на русите вафлени коси с изкуствени гърди. И въпреки всичко, това не се случва само в България, навсякъде по света има такъв тип жени. Пак ще цитирам един приятел от Англия, който казваше: "Разнообразието е солта на живота".

Каква филмова героиня бихте облекли?
Героинята, носеща "Maria Queen Maria", е много авангардна. Но все още няма такъв образ по нашите екрани. Сред клиентките ни обаче са актриси, които ни презентират по страхотен начин дрехите. Като пример, мога да посоча Силвия Лулчева, Дияна Любенова, Яна Кузова, Ирена Милянкова. Артистичните жени са наши почитателки.

Ако в България се създаде продукция, подобна на "Сексът и градът", съм убедена, че там ще намерим нашето място.

Какво те вдъхновява?
Колкото и клиширано да звучи, откривам вдъхновение навсякъде около мен. Хората, музиката, ето тази дама, която върви и пуши... всичко може да ме вдъхнови. Приятел, гадже, любов. Положителните неща ме зареждат.

Кой е любимият ти аксесоар?
Обожавам чорапи, чорапогащници и шапки. Имам в изобилие и никога няма да спра да ги купувам.

Кои са задължителните зимни придобивки?
Задължително голяма и удобна чанта в ярък цвят. Препоръчвам лилаво, "горчица", тъмносиньо или златно. Мъжкият гардероб тази година активно навлезе и в нашия, затова се снабдете с точно такъв тип обувки. И уникално сако с мъжка кройка. Бяла риза със свръхдълги ракави от Неговия дрешник също е прекрасен избор за зимна визия.

Какво да очакваме от Maria Queen Maria?
100% световни успехи, гарантирам. Имаме интересни предложения от чужбина и планираме да отворим нов магазин през пролетта. Ще продължим да се развиваме и да вървим само напред.

47 1
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay