Дизайнерът със златната игла

Поредният моден триумф на Николай Божилов

Вчера ви разказахме за Георги Стоилов, победителят в OFFFASHION Kielce 2011. Днес ще ви срещнем с дизайнера, който извоюва второто място и две специални награди на престижния конкурс.

Николай Божилов е на 23 години, а с моден дизайн се занимава от 12-годишен. Макар и твърде млад, той вече притежава не една и две авторитетни награди. Миналата година талантливият дизайнер стана първият най-млад носител на приза на Академията за мода "Златна игла".

Отново през 2010 година той получи световно признание за работата си. Божилов спечели конкурса Triumph Inspiration Award 2010, който се проведе в Лондон.

След толкова признания в толкова ранна възраст, Николай е сигурен в едно: че е избрал правилния път в живота си.

Как реши да се посветиш на модата?Дизайнерът със златната игла
Просто това правя най-добре. Смятам, че ако всеки човек се занимава с това, в което е най-добър, животът ни би бил значително по-приятен и удовлетворяващ.

Завоюва второ място в престижния конкурс OFFFASHION Kielce 2011, който се проведе в Полша.

Колко бяха участниците и с какво се представи?

На полуфинала се явиха 139 дизайнери от Полша, Австрия, Чехия, Словения и България. За финала бяха избрани 20 колекции, сред които и моята. Представих концептуалната си колекция си "ДНК”.

За да се прави мода е нужен екип, затова съм благодарен на хората, с които реализирахме фотосесия към колекцията. Фотограф е Петър Вълчев, косата е дело на Ина Митракиева, а прекрасният модел е Диана Сергиева от Visages.

Защо "ДНК”?
"ДНК” е молекулата на наследствеността и символ на пренасянето на информация. Превърнах я в основен обединяващ елемент в дизайна на колекцията. Двойната спирала е пренесена в конструкциите и детайлите на дрехите. Моделите са комбинация между high tech материал и ръчна изработка. Целта е да се "срещнат” естетическите норми от миналото и настоящето, за да създадат нови такива за бъдещето.

Искаш ли да промениш нещо в българската мода?
Искам да се промени усещането, че само официални, абитуриентски роклички и конфекция нисък клас изчерпват модната ситуация в България.

Това не е така. Освен мен, тук има много млади и подготвени дизайнери, които притежават същата амбиция за промяна. Само че освен амбицията, важно място заема и подкрепата на медии, организации, производители и най-вече на хората, които искат в България да се случва нещо адекватно на XXI век, за да не напускат младите страната, търсейки реализация в чужбина.
   
Кой е дизайнерът, който те вдъхновява?
Нямам конкретен идол. Харесвам творчеството на Карл Лагерфелд, Баленсиага и Марджиела.

Дизайнерът със златната игла Кое е най-хубавото в модата?
Тя е най-добрият и достъпен начин да изразиш личността си.

А най-лошото?
Лошият вкус.
   
Трудно ли ти е да се развиваш в България? Срещаш ли подкрепа?
Няма да отричам, трудно е, но това не ме притеснява, защото съм свикнал да постигам целите си с труд, амбиция и талант. Това е желязна формула при мен и винаги работи. Срещам безусловна подкрепа и уважение, което ме кара да продължавам да се развивам. Ще ми се само системата тук да се промени и да има много повече възможности за младите креативни хора.

Коя е любимата ти женска дреха?
Определено роклята, казвам го и като дизайнер, и като мъж. В природата на жените е да бъдат постоянно различни и да имат нови лица, но с правилната рокля те винаги са себе си.

Стандартната дамска дреха, която е секси в семплостта си?
Малката черна рокля.

Ти си експерт в дамското бельо. Какви са тенденциите там и какво трябва да знае всяка дама, преди да направи избора си?

Изискванията при бельото, според мен, винаги са едни и същи. То трябва да е удобно, секси, а където се налага - да коригира тялото. Интересно за мен е, че определени тенденции в облеклото се прехвърлят и в бельото. Например дантела, принт и телесен цвят.

"Морфология” вече е в България. Разкажи ни повече за този модел?
"Морфология” е името на модела, с който спечелих TIA 2010. Най-голямата награда бе, че той се адаптира за пазара и се създаде лимитирана серия, която в момента се продава в бутиците на Triumph по цял свят.

Съвместната работа с дизайнерите на фирмата ми даде възможност да науча много нови неща в областта на бельото и да придобия нови представи за професионалното реализиране на моден продукт.

Дизайнерът със златната игла

52 4
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.



2
Не е посочен 28.11.2011|22:56
Поздравления за таланта и упоритостта му! :)
1
Не е посочен 23.11.2011|17:01
Панталоните тип турски шалвари са просто отвратителни! Като изключим тях другите модели имат добър вид като за дизайнерска дреха.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay