Ако сухите и напукани устни ви влудяват, ето какво да направите

Ако сухите и напукани устни ви влудяват, ето какво да направите

Заедно със сезона на меките пуловери и горещият шоколад, идва и нещо много досадно: напуканите устни. Вероятно ви се случва всяка зима и се чудите как да се справите. Е, със сигурност не сте сами в това. Усните не произвеждат мазнини, което естествено ги прави по-сухи от другите части на тялото. Също така постоянно са изложени на вредите на околната среда: слънце, вятър и т.н. Когато навън стане студено, устните ни стават още по-уязвими.

Трябва да се отбележи обаче, че студът не е единствената възможна причина за напуканите устни. Състоянията, които причиняват хронично напукани устни, включват хипотиреоидизъм и синдром на Sjogrens, автоимунно заболяване, което забавя производството на слюнка. Кожните алергии към продукт, който използвате при контактен дерматит в областта на устните. Червени багрила, никел или цинамати, също могат да причинят напукани устни. Някои медикаменти също изсушават устните. Ако вашите напукани устни не се повлияват от нищо и смятате, че някой от тези фактори може да е налице, обърнете се към Вашия лекар.

1. Спрете да облизвате усните си

Когато устните изсъхнат, много хора инстинктивно ги облизват. Но кожата изсъхва още повече след това. Това може да създаде един безкраен кръговрат, в който усните ви никога не могат да се оправят. Ако това е навик, защото устните ви винаги са сухи, използвайте балсам за устни със съставка като ланолин, който остава по-дълго от традиционните балсами. И избягвайте изкуствени вкусове и подсладители, които карат хората да облизват устните си повече.

2. Изпозлвайте подходящ балсам

Повечето хора излизат в студа с покрити ръце, врат и крака, представете си какво прави този мразовит вятър на най-деликатната част на лицето - устните - когато останат на открито. Слагайте балсам за устни всеки път, когато излезете навън. Потърсете формули с масло от пшеничен зародиш, бадемово масло, масло от жожоба, кокосово масло, алое вера, масло от шиа, слънчогледово масло или масло от памучно семе, което наистина хидратира устните. 

3. Използвайте овлажнител за въздух вкъщи

Овлажнителят за въздух у дома запазва нивата на влага във въздуха, които спомагат за поддържането на кожата и устните ви хидратирани. Докато нивото на влажност между 30 и 40 процента е най-добро за кожата и устните ви естествено да останат овлажнени, нивата обикновено падат до 10%, благодарение на отоплението. Използването на овлажнител у дома - особено през нощта, докато спите - ще ви помогне да поддържате устните си по-хидратирани.

4. Променете червилата, които използвате

През зимата избягвайте матови и сухи червила, тъй като устните ви са достатъчно сухи. Вместо това използвайте гланцове и балсами. 

5. Пропуснете скрабта за устни

Не е нужно да купувате ексфолианти за устни, тъй като усните ви се ексфолират сами. Някои видове скраб са прекалено агресивни за нежните устни. 

6. Избягвайте дразнещите съставки

Няколко популярни съставки в балсамите за устни не ви правят услуги. Камфор, фенол и ментол трябва да се избягват, тъй като дразнят и изсушават устните.


Станете част от Jenite.bg във Facebook!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay