Скарабей с часовников механизъм и други стиймпънк уникати

Мистични бижута, способни да впечатлят и най-взискателните дами

Случвало ли ви се е някой да ви попита "Колко е часът?", докато се взира в обиците ви? Само ако имате стиймпънк бижу с часовников механизъм бихте могли да отговорите положително на нашия въпрос. Не сте ли се чудили обаче кой дарява с живот тези ювелирни уникати?

Златина Гочева създава колиета, обици, гривни, пръстени, брошки, ръкавели и работещи часовници, повлияни от стиймпънк течението в модата. Тя е на 24 и скоро ще завърши "Графичен дизайн и илюстрация" в НБУ. 

Споделя, че обича да се занимава с фотография, рисуване, майсторене и създаване на красиви неща. Вярваме ѝ безрезервно - знаем, че последното ѝ се удава, щом като именно тя, съвсем сама, стои зад все по-популярното име Godesign Jewelry.

Първоначално започва да изработва бижута с полускъпоценни камъни, но малко по-късно открива своето вдъхновение в ретрофутуризма. Вече 3 години и половина използва часовникови механизми при създаването на прелестните украшения.

Ето какво ни разказа Златина за трудностите и тънкостите при създаване на бижута уникати:

Скарабей с часовников механизъм и други стиймпънк уникати

Колко време е необходимо за създаването на едни обици? А на една гривна?
Много относително е времето, което ми е необходимо за изработване на дадени бижута. Често се налага да събирам еднакви механизми за обици, а това отнема време, повярвайте ми.

Използвам техника на слоеве за създаване на една гривна, затова направата ѝ отнема повече от седмица, тъй като всеки елемент е отделен, а лепилото, с което работя изисква 24 часа технологично време за съхнене.

Какви материали използваш за своите бижута? Откъде набавяш часовниковите механизми?
Използвам висококачествени материали, предимно от посребрен месинг, произведени в Америка.

Часовниците, които вграждам в бижутата, са ръчни механични часовници, предимно руски или швейцарски, от периода 1950-1980 г.

Скарабей с часовников механизъм и други стиймпънк уникати

Сама ли реализираш целия работен процес, или си имаш помощник? Къде се случва това?
Създавам всяко бижу сама, от идеята за модела до крайния резултат.

Всичко това се случва в моя малък таван, който съм преобразила в ателие. Там, сред часовници, инструменти, лепила и материали времето за мен спира и се отдавам на вдъхновението.

Как успя да привлечеш толкова много хора към своята фейсбук страница само за две години?
Не бих могла да дам конкретна формула, тъй като няма такава. Рядко използвам реклама в социалните мрежи. Разчитам на различни форми за популяризация като участия в базари и фестивали.

Смятам, че голяма част от хората в България и не само тук, харесват моите бижута и на това се дължи интересът към фейсбук страницата на Godesign Jewelry.

Скарабей с часовников механизъм и други стиймпънк уникатиКадър от рекламната фотосесия на Godesign Jewelry.

Какво е Бижуто за теб?
Предпочитам семплите дизайни, геометричните форми и естествените материали като дърво и полускъпоценни камъни. Имам и много цветни бижута, тъй като обичам да ги съчетавам с облеклото си.

Как искаш да се чувства жената, която носи твоите украшения?
Бих определила моите бижута като нетрадиционни, елегантни, спиращи дъха. Надявам се всяка жена, която носи мое бижу, да се чувства специална, необикновена и безкрайно щастлива.

Кои са основните елементи, които използваш в своите бижута?
Като основни и мои любими елементи, бих могла да посоча насекомите. Едни от най-търсените модели са със съчетание от водно конче/бръмбар/скарабей и часовников механизъм. Инсектите придават известна деликатност и мистика на бижутата и са в пълна симбиоза с детайлния механизъм от старинен часовник.

Скарабей с часовников механизъм и други стиймпънк уникати

Откъде черпиш вдъхновение?
Предимно от интернет пространството, тъй като прекарвам много време в следене на последните модни тенденции, блогове за дизайн и изкуство и други.

Какво ще кажеш на хората, които още преди да са видели прецизната изработка на бижутата, коментират цената?
Моят отговор ще бъде, че поставям качеството на бижутата на първо място и не бих могла да направя компромис да работя с по-нискокачествени материали.

Планираш ли да отвориш свой магазин?
Към момента бижутата се продават предимно онлайн и в избрани галерии в София и Варна.

Правиш ли бижута по поръчка? Само единични бройки ли създаваш?
Рядко моите клиенти имат идея за бижу по поръчка, но често правя единични бройки, които не повтарям. Не мога да кажа, че "дублирам" модели, тъй като всеки един часовников механизъм е различен и това прави всяко едно мое бижу уникално. Повтарям някои модели, когато има огромен интерес и разполагам с материали за създаването им.

Скарабей с часовников механизъм и други стиймпънк уникатиКомплект, направен по поръчка на клиент.

Случвало ли се е да има "рекламация” от клиент по някаква причина?
Досега не съм получавала оплаквания от мои бижута. Случвало ми се е да изработя повторно обица, поради факта, че клиентката беше изгубила своята.

Има ли кражба на идеи сред творците на бижута у нас?
Да. Много хора копират чужди модели и ги представят за свои. Нямам нищо против да се вдъхновиш от някой творец за идея или комбинация на материали, но това не означава да пресъздадеш едно към едно чуждо бижу.

Носиш ли свои бижута?
Да, но само в по-специални случаи, когато съм по-официално облечена.

Скарабей с часовников механизъм и други стиймпънк уникатиЗлатина понякога носи свои бижута.

Кой е перфектният тоалет за някое от твоите бижута?
Според мен най-подходящият тоалет е елегантна рокля в черно или тъмносиньо/зелено, тъй като бижутата изпъкват най-добре на тъмен фон.

А кой е най-неподходящият?
Спортен екип!

Българите "сверяват ли си часовника”, що се отнася до модните тенденции? Получавала ли си критики към своята работа?
Част от българите се интересуват и "живеят" в света на съвременната мода, но други се учудват, когато видят за първи път моите бижута и не могат да възприемат идеята за часовници, преобразени в модни аксесоари. До момента не съм получавала критики към моята работа, напротив - имам пълната подкрепа на мои близки и приятели.

Какво те дразни най-много в съвременните масови бижута?
Най-много ме дразни ниското качество. Като всяко момиче и аз си купувам масова бижутерия, която след кратко променя цвета си и няма нищо общо с първоначалния си вид.

За още интерестни интервюта станете част от Jenite.bg във фейсбук!

7 1
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.



16
Не е посочен 12.08.2013|13:38
Наистина са чудесни!
15
Не е посочен 09.08.2013|17:52
Красиви са , но са и малко злокобни едни такива ..
14
Не е посочен 09.08.2013|17:02
Стилни ми изглеждат тези бижута.
13
Не е посочен 09.08.2013|17:00
абсолютна класа
12
Не е посочен 09.08.2013|15:55
Но модела и на мен не ми харесва от снимката
11
Не е посочен 09.08.2013|15:54
"Най-много ме дразни ниското качество. Като всяко момиче и аз си купувам масова бижутерия, която след кратко променя цвета си и няма нищо общо с първоначалния си вид." - Наистина, качеството на повече масови бижута е доста занижено!
10
Не е посочен 09.08.2013|15:54
Така, така а часовничеътата вътре са някакви уникални, което ги прави още по-яки тези бижута
9
Не е посочен 09.08.2013|15:52
Това наистина са изключителни бижута, които имат уникална изработка за мен лично! Ще разгледам он-лайн магазина ви и може би ще си взема нещо!
8
Не е посочен 09.08.2013|15:51
"Часовниците, които вграждам в бижутата, са ръчни механични часовници, предимно руски или швейцарски, от периода 1950-1980 г." - Ей това е да имаш УНИКАЛНО бижу!
7
Не е посочен 09.08.2013|15:50
Ооо страхотни са! Наистина са много хубави, искам да се сдобия с няколко такива!
6
Не е посочен 09.08.2013|14:52
Много е талантлива. Харесаха ми нейните модели.
5
Не е посочен 09.08.2013|14:25
Страхотни снимки, много са автентични и красиви, това е великолепно произведение на изкуството.
4
Не е посочен 09.08.2013|14:25
Страхотни бижута! Много идейни и красиво направени. Определено Златина има талант и трябва да продължава да се развива в в тази насока.
3
Не е посочен 09.08.2013|14:23
Добре изглеждат и наистина са много готини, само че снимките с жените модели са ужасни, определено не бих се направила на такава маймуна, според мен такива неща трябва да се носят като единствено и уникално бижу в никакви допълнения, едно е достатъчно,повече е кич.
2
Не е посочен 09.08.2013|12:29
мнопго стилни бижута
1
Не е посочен 09.08.2013|12:28
Нистина са много готини, плюс това са изработени от месинг и нямат примеси на никел, сиреч са подходящи и за хора, които по принип развиват алергии от бижута от неблагородни метали като мен.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay