„Трябва да те предам“ от Рута Сепетис възкресява историята на края на режима на Чаушеску

През съдбата на едно 17-годишно момче и неговото семейство американската писателка рисува човешкото лице на кървавата история на Румъния от 1989 г.

„Трябва да те предам“ от Рута Сепетис възкресява историята на края на режима на Чаушеску

С болезнените исторически теми, които избира за свои сюжети, и чувствителното си перо бестселъровата писателка от литовски произход Рута Сепетис ("Сол при солта", "Фонтани на мълчанието", "Пепел в снега") печели любовта както на читателите, така и на критиката, определяща я като "пазител на загубените истории". Тя е и първата американска авторка на young adult литература, държала реч пред Европейския парламент и НАТО.

В своя нов роман "Трябва да те предам" (изд. "Сиела", превод: Стоянка Сербезова-Леви) Сепетис обръща поглед към кървавата съдба на Румъния от 1989 г. в края на един от най-античовешките и жестоки режими – диктатурата на Николае Чаушеску – и създава завладяващата, емоционална и опустошителна история, в която свободата има своята цена. 

Те са дишащите сенки, живеещи в мрак. Пъхнали ръце дълбоко в джобовете си, скрили свити в юмруци замръзнали пръсти. Чакащи часове на опашка за кутия развален боб. Ако остане и за тях. Избягват очите на другите, но знаят, че ги наблюдават. Дори в най-непрогледния мрак. 23 милиона румънци, хванати в капана на собствената си страна.

„Трябва да те предам“ от Рута Сепетис възкресява историята на края на режима на Чаушеску

В мрака седемнайсетгодишният Кристиан Флореску намира начини да избяга от ограниченията зад Желязната завеса – със своя banu (дядо) слушат тайно забранени радиостанции като "Свободна Европа" и "Гласът на Америка", разказват си опасни политически вицове, а самият той мечтае да стане писател и да учи философия в университета. И като всяко 17-годишно момче – да срещне любовта. В лицето на красивата си съученичка Лилиан. 

Но в тази история някой трябва да предаде друг, за да оцелее...

Кристиан попада на мушката на зловещите тайни служби Секуритате и е изнудван да пише доноси за своите приятели, близки и съседи. Изправен е на най-страшния кръстопът – да предаде всички, които обича, или да се присъедини към назрязващата революция срещу един от най-страховитите диктатори в следвоенна Европа. Но цената на свободата е висока и често се заплаща с кръв.

Подкрепяйки повествованието с анонимни доклади на информатори, откъси от секретни протоколи и снимки, Рута Сепетис превръща "скритото в историята минало в част от колективното ни съзнание" и успява да насити бурните събития, борбата и загубата с човечност, емпатия и надежда.

Напрегната, мрачна и все пак жизнеутвърждаваща, "Трябва да те предам" е може би най-зрялата творба на Рута Сепетис. Роман, в който светът не е черно-бял, а истината се крие някъде в сенките. 

Това е и книга, в която българските читатели ще разпознаят частица и от нашето минало, и смел разказ за онези, осмелили се да погледнат към слънцето и сами да извоюват своето изкупление.


 

0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay