Академията обмисля добавянето на категория за каскадьори към Оскарите

Академията обмисля добавянето на категория за каскадьори към Оскарите
Canva

Главният изпълнителен директор на Академията за филмово изкуство и наука каза, че има "възможност" да бъде въведен нов Оскар, който да отличава каскадьорите.

Кампания за Оскар за най-добър каскадьор се провежда от няколко години, като каскадьорите протестираха извън церемонията по връчването на наградите на Академията през 2016 г. Движението набра сила през последните месеци, като Райън Гослинг добави своя глас, след като изигра белязания от битка каскадьор Колт Сивърс в "Каскаьорът".

"Този филм е просто гигантска кампания за създаване на категория за каскади от наградите Оскар. Ние сме лицето на тези продукции, но екипите наистина правят филмите и това е любовно писмо към тях", пошегува се той.

В ново интервю за Empire главният изпълнителен директор на Академията Бил Крамър разкри, че организацията приема сериозно оплакването.

"Разговаряме с членове на общността на каскадьорите, които са членове на Академията за възможността за това. Добавихме нова награда, която ще започне след две години за кастинг директори, така че винаги сме отворени за тези дискусии", казва той.

През 2016 г. протестиращите изпратиха онлайн петиция, подписана от повече от 46 000 души, до тогавашния президент на Академията Шерил Бун Айзъкс, призоваваща за по-голямо признание на каскадьорите.

Петицията гласеше:

Те са тези, които буквално залагат живота си на карта за славата да направят този вълнуващ и спиращ дъха кадър. Това са кадрите, които се използват за популяризиране на филмите, карайки хората да влизат в боксофисите, за да видят тези внимателно проектирани екшън поредици. Ако някога сте се наслаждавали на филм, задържали сте дъха си по време на невъзможен скок от сграда, били сте въодушевени от високоскоростно преследване или сте се вкопчвали в ръба на седалката си, когато доброто и злото се бият на големия екран, тогава, моля, подпишете.

Франчайзът "Джон Уик", стартирал през 2014 г., спечели много признание за представяне на изключителна каскадьорска работа. По време на престурнето си за "Джон Уик: Глава 4" през 2023 г. режисьорът Чад Стахелски многократно призова Академията да създаде категория "Оскар" за каскадьорска работа, което започна да печели значителна подкрепа в редиците на Холивуд.

0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay