Висша мода от отпадъци

Марион Маседо превръща боклуците в дрехи

Изработени от стари вестници, найлонови торбички, неизползваеми CD-та и капачки от безалкохолно, чудноватите модни творения на боливийската дизайнерка Марион Маседо придават голяма доза еклектика на модните подиуми в Европа, Южна Америка и Азия.

Дизайнът на всяка рокля е уникален. Изработката е ръчна, а материалите са екологични. Оттук идва и цената, 250 щатски долара за тоалет.

По-голямата част от дрехите Маседо прави сама, като използва огромни игли, научаваме от Yahoo.com

"Не само че работим с рециклирана хартия, използваме растителни багрила, черупки от какаови зърна и дори правим собствени натурални лепила", разказва боливийката. Целта ни е да бъдем "възможно най-екологично чисти", подчертава още тя.

Откакто започва да твори нетрадиционните си рокли през 2005, дизайнерката получава покани за редица международни събития. Своите идеи тя представя по време на седмицата на модата в Амстердам през 2006, на Парижкия фестивал на шоколада през 2008, както и на различни модни представления в Токио през 2007 и в Мадрид през 2010.

През 2007 печели награда за креативност от асоциацията на дизайнерите в Латинска Америка.

Марион Маседо обаче определя себе си като аматьор в дизайна на дрехи. По случайност започва да превръща битовите отпадъци в рокли за обличане, след като съпругът ѝ, фотограф по професия, прави снимки с модел, облечен с костюм от вестници.

Боливийката приема работата си преди всичко като изкуство. Модата оставя на заден план. Освен дрехи, прави и аксесоари – хартиени цветя, шалове и огърлици. А смелите дами могат да застанат пред олтара с нейна булчинска рокля.


30 4
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay