Изоставените театри, които все още дишат

“Искам отново да осветя тези забравени пространства и да помогна на хората да си спомнят или да открият какво се е случвало в тях”

<p>The Paramount Theatre в Ню Джърси</p>

The Paramount Theatre в Ню Джърси

Благодарение на фотографите ние виждаме света през една гледна точка, която иначе често ни убягва. Именно това е целта на Мат Ламброс, който е фокусирал обектива си върху онова, което се крие зад стените на изоставените сгради и отвъд жълтите ленти с надпис "Не преминавай”.

Чрез един от последните си проекти, наречен After the Final Curtain (от англ: След последната завеса) фотографът ни връща в едно отдавна забравено време, когато, както той самият описва, "всяко ходене на театър се е превръщало в много значимо за човека социално събитие”.

Изоставените театри, които все още дишатLoew's Palace в Ню Йорк
През последните четири години години Мат Ламброс е зает главно с това да снима изоставени театри, пръснати из различни краища на Щатите. Оказва се обаче, че влечението му към такъв тип сгради всъщност датира от доста по-ранна възраст.

"Баба ми се грижеше за мен и по-малкия ми брат и всеки път, когато излизахме на разходка и виждахме някоя изоставена страховита къща, тя ни подканваше да влезем и да я разгледаме. Тогава бях на 4 години и въпреки че ме беше страх, ми бе и много интересно тя да ни развежда из тези сгради,” споделя фотографът пред Arch Daily.

Любопитното "хоби” на бабата явно е завладяло и внука, защото на 12-годишина възраст, вече въоръжен с фотоапарат, Мат Ламброс започва да снима изоставените места, които посещава. По онова време това най-често са отдавна несъществуващи психиатрични болници.

Интересът на Мат допълнително се подклажда от любимите му по онова време хорър филми и няколко години по-късно, вече с диплома по Фотожурналистика от Бостънския университет, той вече окончателно е изчистил визията си за това, как ще впрегне влечението си към тайнствените и забравени места в най-правилната възможна посока.

Изоставените театри, които все още дишатProctor's Troy Theatre в Ню Йорк
Така фотографът загърбва изоставените психиатрични болници и се фокусира върху театрaлни и киносалони, включени днес в проекта After the Final Curtain.

Първият "участник” се нарича Loew’s Kings - кино, построено през 1929, чиито завеси за последен път се спускат през 1977 година. Мат буквално се влюбва от пръв поглед в архитектурата на сградата, която описва като "разкошен червен кадифен палат”.

Фотографът се впуска в търсене на информация за това как салоните са функционирали преди десетилетия и търси отговор на въпроса защо има толкова много изоставени сгради от такъв тип в САЩ.

Мат стига до тъжния извод, че много от най-красивите и прочути театрални и киносалони в родината му са затворили врати през 70-те и 80-те години на миналия век, "благодарение” на така наречените мултиплекси, които имат много зали и съответно си позволяват да преставят по няколко филма на седмица. Всичко това обаче - за сметка на некомерсиалното и много по-стойностно филмово и театрално изкуство.

Изоставените театри, които все още дишатState Palace Theatre в Ню Орлиънс
Чрез фотографиите си Мат Ламброс повдига отново завесите на изоставените салони, реставрира полуразрушените им стени и ни въвлича в историите на техните отминали животи.

Макар и отдавна изоставени, сградите, включени в After the Final Curtain, представляват своеобразни музеи на своето време. Техните разкази за отминали времена виждат бял свят именно чрез творчеството на фотографа.

"Искам отново да осветя тези забравени пространства и да помогна на хората да си спомнят или да открият какво се е случвало в тях.” Така Мат Ламброс накратко описва мащабния си проект, снимки от който може да разгледате в нашата галерия.

Ако тази статия ви е харесала, харесайте и страницата на Jenite във Facebook!

9 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.



16
Не е посочен 11.10.2013|19:33
Много са красиви, жалко, че са изоставени.
15
Не е посочен 08.10.2013|17:31
Красива работа!
14
Не е посочен 08.10.2013|16:52
Със сигурност това е една много добра кауза! Кауза, която може да върне хората в театъра:)
13
Не е посочен 08.10.2013|16:52
Наистина едни прекрасни места, които си личи че имат потенциала да станат величествени и много посещавани театри
12
Не е посочен 08.10.2013|16:51
А колко са такива у нас? И колко читалищша и младежки домове чакат да бъдат стеганти и пооправени? Много!
11
Не е посочен 08.10.2013|16:31
Много е жалко да гледаш такива величествени, красиви архитектурни шедьоври да се рушат.
10
Не е посочен 08.10.2013|16:00
Това са огромни и много красиви сгради.
9
Не е посочен 08.10.2013|15:41
Все пак са много красиви и тайнствени места. Атмосферата е останала.
8
Не е посочен 08.10.2013|15:05
Въпреки, че времето е оставило своя отпечатък, все още изглеждат невероятно красиви.
7
Не е посочен 08.10.2013|14:46
Колко красиви и внушителни места с невероятно архитектура, а са оставени на разрухата, това е направо ужасно.
6
Не е посочен 08.10.2013|13:50
жалко,че са запустели така театрите! Не е хубаво, на времето е било наистина събитие да отидеш на театър и то доста важно, за елита, сега сякаш никой не го приема така, затова се стига до тези снимки.
5
Не е посочен 08.10.2013|12:36
Много впечатляващи снимки.
4
Не е посочен 08.10.2013|12:01
Разкошни са! Защо са изоставени? Изглеждат като внушителни места.
3
Не е посочен 08.10.2013|11:31
Много красиви места, това,че един театър не работи хич не говори хубаво. :(
2
Не е посочен 08.10.2013|11:31
Изглеждат доста зловещо а преди в тях е кипял живот, имало е много зрители и участници, а сега са порутени сгради, колко жалко...
1
Не е посочен 08.10.2013|09:56
Много хубави места, но за съжаление изоставени.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay