Истории в шест думи

Те излизат извън границите. Създават красиви послания, за да изобразят смисъла и да докоснат сърцата

The silence feed the insecurity.* е една от 365-те истории, родили се от Six Word Story Every Day** - проект на холандците Ан Юлку /дизайнер/ и Ван Хорген /писател/.

 

Двамата смесват своите супер сили, за да създадат единствени по рода си илюстрирани типографски приказки. Шест е точната цифра думи, които използват, за да изразят вътрешните си светове, отразяващи се през призмата на външната реалност.

 

Вдъхновяват се от работата на Хемингуей. Някога майсторът на късия разказ определя едно свое шестбуквено творение като най-смисленото нещо, което е правил. "For sale: baby shoes, never worn."***. Думите се забиват право в сърцето, като стрела, която вкарваш и натискаш силно, а после оставяш вътре, да кърви, за да припомня за себе си. Шестбуквената история на Хемингуей е стрелата, а Ан и Ван са безмилостните стрелци на съвремието, които въздействат в сегашно време.

 

В интервю за www.10answers.net се запознаваме с личността на Ан Юлку. Тя е от онези земни хора със свой собствен поглед над нещата. Не забравя да си полива цветята, защото знае, че за да живеят, те се нуждаят от нея. Ан разказва, че най-добрият съвет, който някога е получавала, е да бъде свой собствен критик. "Ако имаш нужната амбиция и си отдаден напълно на работата си, сам ти знаеш точно колко ти коства всичко. Учиш се от грешките си, разработваш идеята си, колкото можеш, до краен предел. Понякога е побъркващо. Искаш още и още, не оценяваш постигнатото, превръщаш се в педант. Границата е тънка, но самокритиката като цяло е вдъхновяваща, тласка те напред."

 

За нея проектът е "типографски образец на действителността". Вдъхновява се от живота наоколо - архитектурата, природата, пейзажите, храната, стрийт стайл културата. Понякога и Google изображенията ѝ идват на помощ. "Чувствам се удовлетворена още в началото на работата си, още когато идеята е в зародиш. Изниква в съзнанието му, и макар да няма реална форма, аз съм супер щастлива, че съм се вдъхновила". Животът се случва около нас, а вдъхновенията можем да намерим в лилавата чаша за кафе или бутилката леденостудена минерална вода. Точно като Ан.

 

Покана

Днес, когато Six Word Story Every Day обикаля из интернет вселената и се радва на голям интерес, историята на холандците продължава. Те изпращат своята покана към обществото, защото вярват, че всички ние можем да измислим кратки и силни послания. Живеем в същия свят, виждаме еднакви неща. Ако вече идеи са връхлетили съзнанието ви, не се притеснявайте да им ги изпратите на sixwordstoryeveryday@gmail.com. Освен думи, тези мисли в бъдеще могат да приемат формата на типографски изображения. Може би светът се нуждае от точно такива "мисловни витамини", за да се излекува от болестта на непукизма, с която се е заразил.

 

* англ. превод Тишината подхранва несигурността.

**англ. превод Шестбуквена история всеки ден.

*** Гениалното изречение на Хемингуей, в превод:  "За продажба: Бебешки обувки. Неизползвани."

45 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay