Какво и кога да гледаме, за да бъдем в час с Оскарите?

Запознайте се с 9-те претенденти за "Най-добър филм"

<p>Изненадата: В категория "Най-добра актриса в главна роля" са номинирани както най-възрастният изпълнител в историята на Оскарите, така и най-малкото момиченце</p>

Изненадата: В категория "Най-добра актриса в главна роля" са номинирани както най-възрастният изпълнител в историята на Оскарите, така и най-малкото момиченце

Преди броени часове на церемония, излъчена на живо, актрисата Лара Стоун и Сет Макфарлън, създателят на Family Guy, обявиха тазгодишните номинации за Наградите на филмовата акдемия на САЩ.

Оскарите ще бъдат официално връчени на 24 февруари. А за да можете пълноценно да усетите общата кино еуфория, за да знаете какви точно продукции се състезават и да изберете своите фаворити, решихме да ви представим накратко претендентите за "Най-добър филм". Разбира се, чрез този обзор ще разберете и имената на повечето актьори, номинирани за прекрасната си игра.

И така, започваме с петте филма, които екипът на Jenite.bg намира за особено интересни. Ако последвате лилавите линкове на заглавията им, ще се озовете направо при трейлърите. 

"Линкълн"

Какво и кога да гледаме, за да бъдем в час с Оскарите?

Новата историческа драма на Спилбърг е с най-много номинации - общо 12. Филмът разказва за опитите на Ейбрахам Линкълн насред Гражданската война да прокара прочутата 13-та поправка в Американската коституция за премахване на робството. В ролята на президента влиза Даниъл Дей-Люис, който вече има спечелени два Оскара за "Най-добрър актьор в главна роля" и сега е номинран за трети. Актьорът е известен със своята придирчивост в избирането на персонажи - за последните 15 години се е снимал едва в 5 филма, и то не поради липса на предложения. Но важното е, че успява да ги отсее добре!

Томи Лий Джоунс и Сали Фийлд, които също заемат достойни места в екипа на "Линкълн", са номинирани съответно за най-добри актьор и актриса в поддържащи роли. Лентата е и сред претендентите в категориите за режисура, кинематография, костюмен дизайн, музика.

Премиерата на "Линкълн" за България е на 25 януари.

"Животът на Пи" 

Какво и кога да гледаме, за да бъдем в час с Оскарите?

Вече сме ви разказвали подробно за това екранно приключение - ако трябва да обобщим, сюжетът му представлява нещо като компилация между историите на Маугли и Робинзон Крузо. 14-годишният Пи претърпява корабокрушение и се озовава на спасителна лодка със свирепия бенгалски тигър Ричард Паркър. Ще успее ли да го опитоми? "Животът на Пи" вече е на екран из родните киносалони, така че можете да разберете отговора сами.

Ексцентричният и роден в Тайланд американски режисьор Анг Лий може да се гордее с произведението си - филмът се нарежда на второ място по брой номинации за Оскари. Събрал е 11 такива, при това най-престижните, като изключим факта, че няма нито една за актьорска игра.

"Наръчник на оптимиста" (Silver Linings Playbook) 

Какво и кога да гледаме, за да бъдем в час с Оскарите?

Този филм се превърна в една от най-големите изненади сред номинациите за тазгодишните Оскари. А екипът на Jenitе.bg няма търпение да го гледа! Запали ни клипът към песента Silver Lining (Crazy 'Bout You) на Джеси Джей. Видеото включва страхотни кадри от филма, които ни уверяват, че любимецът ни Брадли Купър и Дженифър Лоурънс от "Игрите на глада" ще бъдат прекрасни в ролите си на влюбващи се един в друг психично болни. С превъплъщенията си и двамата са спечелили номинации за най-добри актьори в главни роли.

Робърт Де Ниро и Джаки Уивър, които също участват в "Наръчник на оптимиста", пък се нареждат сред претендентите за най-добри поддържащи актьори. С това лентата на Дейвид О. Ръсел се превръща в първия филм от над 30 години насам, който печели номинации във всичките четири категории за актьорска игра.

За съжаление, у нас ще имаме възможност да гледаме "Наръчник на оптимиста" чак на 8 февруари.

"Клетниците" 

Какво и кога да гледаме, за да бъдем в час с Оскарите?

Макар все още да не сме имали възможност да гледаме мюзикъла, вече стана ясно, че той със сигурност ще попадне сред фаворитите ни за "Най-добър филм". Преди време ви показахме цяла галерия с впечатляващия актьорски състав на "Клетниците". И докато я подготвяхме, останахме без дъх: Как е възможно всички избрани лица да съответстват толкова точно на детската ни представа за героите от романа на Виктор Юго?

Разбира се, Хю Джакман, който влиза в ролята на Жан Валжан, е номиниран в категория "Най-добър актьор в главна мъжка роля". Ан Хатауей (Фантин, майката на Козет) пък е сред претендентките за "Най-добра актриса в поддържаща роля". Стискаме им палци! Филмът печели номинации още за костюмен дизайн, грим и най-добра песен.

У нас "Клетниците" идват на голям екран на 1 февруари.

"Любов" (Amour)

Какво и кога да гледаме, за да бъдем в час с Оскарите?

Той взе Златна палма през май миналата година, а тази се нарежда и сред претендентите за Оскар за "Най-добър филм". Копродукция на Австрия, Франция и Германия, лентата разказва по изключително натуралистичен начин за обичта на възрастна двойка, която се изправя пред страховития въпрос за живота и смъртта. Филмът е шедьовър на австрийския режисьор Михаел Ханеке.

В главната женска роля влиза 85-годишната Емануел Рива, която е отличена от Американската филмова академия за брилянтното си изпълнение. С това борбата за статуетката в тази категория става особено интересна. Емануел е най-възрастния артист в историята на Оскарите, номиниран за изпълнението си в главна роля. Кувенжане Уолис от "Зверовете от дивия Юг" обаче също ще участва във въпросната надпревара, а тя е била едва 6-годишна, когато са снимали филма. Този факт я превръща в най-младата актриса, получавала подобна престижна номинация.

Останалите 4 претенденти за титлата "Най-добър филм" са:

"Арго" - третият филм, чрез който Бен Афлек показа качествата си на режисьор. Можете да го гледате по кината още сега.

"Джанго без окови" - прословутата нова лента на Куентин Тарантино. Може да се каже, че той е основният конкурент на Спилбърг за "Най-добър филм" тази година. Премиерата на "Джанго без окови" за България е на 18 този месец.

"Враг номер едно" (Zero Dark Thirty) - екшън трилърът на Катрин Бигълоу, който ще можем да гледаме по кината от 22 февруари. 

"Зверовете на дивия Юг" - приказка в стил "магически реализъм", изнесена на гърба на вече споменатата малка Кувенжане.

Е, избрахте ли вече своите фаворити? Или може би имате нужда от още няколко часа, прекарани в киносалоните?

4 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.



26
Не е посочен 11.01.2013|18:34
Ще има да почакаме преди да можем да оценим по достойнство въпросните филми след като ги изгледаме.
25
Не е посочен 11.01.2013|17:02
Добър пътеводител за това на какво да обърнем внимание.
24
Не е посочен 11.01.2013|16:43
На мен ми изглежда много странен, не знам дали е тъп, но мисля да го гледам все пак.
23
Не е посочен 11.01.2013|16:37
Половината вече ги има в кината афишите, вчера бях на кино, така че споко.
22
Не е посочен 11.01.2013|16:29
Започвам ги един по един, да видим заслужават ли :)
21
Не е посочен 11.01.2013|14:54
За мое огромно съжаление много малко от въпросните филми ще стигнат до българските киносалони. ще ни принудят да ги теглим от интеренет нелегално...
20
Не е посочен 11.01.2013|14:10
Ще гледам "Враг номер едно" когато излезе по кината другия месец
19
Не е посочен 11.01.2013|14:09
Стискам палци за филма "Любов" и актрисата която играе главната роля
18
Не е посочен 11.01.2013|14:08
Искам ми се да гледам този филм "Наръчник на оптимиста" вижда ми се интересен
17
Не е посочен 11.01.2013|13:48
"Клетниците" мой фаворит :) дано да отнесат много награди :)
16
Не е посочен 11.01.2013|13:39
"Животът на Пи" ми изглежда много тъп филм... някой гледал ли го е ?
15
Не е посочен 11.01.2013|13:25
кога са излезнали тези филми,някои от тях изобщо не съм ги чувала, сега ще има да наваксваме ;)
14
Не е посочен 11.01.2013|13:03
Засега си имам своите фаворити,но не съм гледала всички номинирани филми,обаче ще си наваксам и после ще гледам с интерес ;))
13
Не е посочен 11.01.2013|11:55
Ще трябва всички да ги изгледам, за да добия представа и да бъда в час с Оскарите.
12
Не е посочен 11.01.2013|11:21
И аз имам да наваксвам,добре че има време до Оскарите,за да мога да си избера фаворит ;)
11
Не е посочен 11.01.2013|11:14
Явно дота филми трябва да изгледам!
10
Не е посочен 11.01.2013|10:54
Малката е невероятно сладка, направо не мога да й се нагледам. Все пак се надявам да не я сполети лошата съдба на повечето деца актьори!
9
Не е посочен 11.01.2013|10:51
Избрах си заглавие от предложените.
8
Не е посочен 11.01.2013|10:41
половината филми са доста глупави .
7
Не е посочен 11.01.2013|10:40
Клетниците определено ще го гледам, сюжетът на този филм е особено интересен и определено не е за изпускане, а и актьорите, които участват са много добри.
6
Не е посочен 11.01.2013|10:22
Явно много интересна битка се очертава в категория "Най-добра актриса". Много ми е интересно коя от тях ще спечели!
5
Не е посочен 11.01.2013|07:57
Според мен няма начин "Клетниците" да не отнесе някоя награда, и за този филм "Любов" съм оптимистично настроена
4
Не е посочен 10.01.2013|19:42
"Наръчних на оптимиста" ми се струва, че ще бъде интересен за гледане.
3
Не е посочен 10.01.2013|19:41
Малкото дете е като кукла. Благодарим за напътствието.
2
Не е посочен 10.01.2013|19:39
Благодаря,харесах си няколко заглавия :)
1
Не е посочен 10.01.2013|19:12
запалихте ме да гледам "Линкълн" и "Наръчник на оптимиста", вече чак нямам търпение да излязат за да отида да ги гледам. Може би ще има фирми, които да си заслужават статуетката.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay