Момичетата, които не трябвало да работят

Джил Елвгрен е бил някогашният Photoshop

Тази година всички забелязахме рекламните билбордове на д-р Енчев, според които красотата се постига с хирургия и след като е постигната, спокойно можем да не работим. Вместо това се влюбваме в себе си. То нямаше и как да не ги забележим тези платна – край магистралите, достатъчно много и достатъчно нагли. Не всички обаче си даваме сметка, че преди няколко десетилетия същите рисунки на "кукли", които са използвани в рекламата, отново са се радвали на голямо внимание и са били широко дискутирани в обществото. 

Закачливите картинки са част от класическото портфолио на пин-ъп изкуството и са дело на един от най-популярните му представители – покойният Джил Елвгрен. Очевидно перфекционистът д-р Енчев не е доволен от творенията на класика. Решил е да окаже пластична намеса и там – някои от изображенията в рекламите му са колажи от частите на различни "Елвгрен" момичета. Както и да е. Няма да се опитваме с хирургическа точност да установим дали лекарят-зевзек е в правото си да използва тези рисунки, че пък и да въвежда промени. Без да упоменава името на автора им до своето – едно "Благодаря ви, майстор Елвгрен!" щеше да е достатъчно. Но нищо. Ние ще свършим тази работа вместо заетия пластичен хирург. 

През цялата си кариера, която обхваща близо 40 години, Джил Елвгрен никога не губел професионалният си и точен поглед върху онова, което най-много се харесва на американския мъж. Макар и поостаряли откъм облекла и прически, сексапилните модели остават завинаги млади в предизвикателните рисунки. По цял свят се радват на одобрителни мокри погледи и до днес. Съвременните дами, от своя страна, се забавляват да видят как типичните им женски проблеми са били също толкова актуални и някога, през 60-те. 

Елвгрен осъзнавал, че гвоздеят на картините му били самите модели и подбирал внимателно. Брилянтен ценител на красивите пропорции, той забелязвал прохождащи актриси, които по-късно се радвали на звездна кариера. Ким Новак, например. 

Момичетата, които не трябвало да работят  Момичетата, които не трябвало да работят      

Художникът обрисувал идеала си за жена и модел по следния начин: "петнадесетгодишно лице върху двадесетгодишно тяло". Както можем да видим от снимките, тук-таме Елвгрен си позволявал да влезе в ролята на днешния Photoshop, за да постигне перфектната визия. 

Елвгрен рядко се вдъхновявал от недостижими фатални жени. Повечето момичета в творчесвото му напомнят по-скоро за съблазнителната съседка, която реагира чаровно в моменти на неудобство и изненада. 

В галерията горе могат да се разгледат някои от най-известните пин-ъп творби на Джил Елвгрен. Макар и представени в Интернет, поздравяваме всички почитатели на винтидж стила с картичките на магьосника с четка, вместо скалпел в ръка!

147 9
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.



3
Не е посочен 25.01.2012|14:14
Смешните снимки на мъжете в различни роли от предишните статии са хумористичното виждане на това изкуство горе....Единствената цел на другите снимки е не да покаже мъжа в гей форма,а да покаже колко са различни мъжете и жените!
2
Не е посочен 24.11.2011|17:49
Супер интересна статийка! Последните години се забелязва завръщане на интереса към пин-ъп момичетата, които перфектно се котират и в шоубизнеса, например Кейти Пери. Но за разлика от пластичната хирургия, която по-скоро превръща една жена с малки недостатъци в гротеска на самата себе си, Елвгрен им придава живот и издига в култ (почти) неподправената женственост.
1
Не е посочен 24.11.2011|16:53
Много ми харесва рубриката "Арт и дизайн" във вашия сайт. Винаги успявате да публикувате интересни статии като тази "Майсторът и фотошопът"и другите. Продължавайте все така.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay