Принтер, който отпечатва човешка кожа

Човешка кожа, минаваща през принтер

Принтер, който отпечатва човешка кожа

Традиционната технологията на мастилено струйните принтери е вдъхновила учени от университета Корнел да работят върху начини за направата на пластове от истинска кожа, която един ден може да бъде имплантирана върху пострадали от изгаряния, пише АФП.

 

Единият от проектите, които специалистите се надяват да разработят, е създаването на портативен биопринтер, който да бъде пренасян например до ранени войници на бойното поле. Там той ще може да сканира формата и размерите на травмираното място, да взима клетки от пострадалия и да отпечатва парче съвместима кожа, която бъде имплантирана на пострадалото място.

 

Към бъдещият 3D принтер ще бъде вграден и скенер, който ще определя с висока точност дълбочината и размерите на нараняването, давайки информация на биопринтера колко слоя от клетки е необходимо да бъдат "отпечатани" за създаването слой кожа с необходимата дебелина. 

 

Друго евентуално приложение на триизмерния принтер ще бъде създаването на хрущялна тъкан, посредством комбиниране на клетки от донора, биосъзвместим гел и други материали. Прототип на този принтер бе показан в действие на научна конференция във Вашингтон, където по време на половинчасова демонстрация машината успя създаде изкуствено ухо.

 

Учените споделят, че технологията на принтиране на човешки органи още е в много ранен етап на развитие. Един от основаните проблеми например е как технически да се постигне свързването на новите тъкани към сложната мрежа от кръвни и лимфни пътища, транспортиращи различните вещества в тялото.

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay