Проектът Recycle разглежда по нов начин дърворезбата

Екология и дърворезба

Дърворезбата е част от света на съвременното българско изкуство, дори е традиционна за нашата страна. Именно на тази тема вчера започна изложбата Recycle, организирана от Галерия Credo Bonum, с куратор Светла Петкова.

 

Проектът обединява гледната точка на девет автора, повечето завършили Националната художествена академия, специалност "Резба". Изложбата насочва вниманието на посетителите и към темата за екологията, в частност – рециклирането и вторичното използване на дървото като суровина или артистичен материал. Чрез тънки провокации индиректно се обръща внимание на екологичните проблеми, свързани с дърветата и тяхното унищожение.

 

Друг акцент на Recycle е развитието на дърворезбата и нейната адаптация към съвременното изкуство. Организаторите наблягат на факта, че съвременните творци успяват да намерят баланса между резбата като занаят и скулптура. Интересно е да посетите тази галерия, защото в нея ще видите колко различни подходи използват младите резбари, за да разкрият вижданията си пред широката публика.

 

За целите на проекта всеки художник е създал нещо ново, което преосмисля използването на дървото в творческия процес и насочва вниманието към екологични, философски и психологически теми. Темата за екологията например е засегната чрез вторичното използване на дървени палети (Димитър Митев), стари греди (Евгений Григоров), отпадъчен дървен талаш (Маргарит Гьорчев), отпадъчна и дефектна дървесина (Иван Ушев), дънер с коренища (Георги Великов).

 

Изложбата Recycle може да посетите до 31 юли 2011 г. в галерия Credo Bonum на ул. "Славянска” 2.

 

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay