Революционни мобилни решения

Телефони за близо, а не за далеч

Революционни мобилни решения

Обикновено мобилните телефони се използват, за да комуникираме с хора на дълго разстояние, но скоро те може и да имат възможността за точно обратното: комуникация с неща, които са достатъчно близо, че да докоснем.

 

Телефоните ще получат някои допълнителни способности с един чип за така наречените близки електронни съобщения – безжична технология с обсег, който е целенасочено лимитиран до няколко сантиметра.

 

Умните телефони ще могат да "говорят" на банкомати, които са направени да работят с "умни карти”, които ще заместят кредитните и дебитните. Ще могат да се използват и в публичния транспорт или пък два телефона ще могат да се свързват и да обменят информация.

 

Ник Холанд – анализатор в изследователска фирма Yankee Group, твърди че близките електронни съобщения ще добавят напълно нови възможности към нивата на GPS навигацията и камерата.

 

Индустрията обсъжда да включи БЕС (близките електронни съобщения) към телефоните от години. Главната идея е да ги превърнат в "електронни портфейли”. За сега не се е стигнало по-далеч от опити.

 

Но въпреки това, на най-голямото изложение за мобилни телефони в Барселона миналата седмица, стана ясно че чиповете за БЕС вече са далеч по-евтини. Милиони потребители на БЕС телефоните ще има в Европа и САЩ, преди края на тази година.

 

Джим Балсилие – един от шефовете на проучвания в BlackBerry, каза на изложението: много, ако не "повечето” телефони BlackBerry ще имат чип тази година.

 

Nokia, които са най-големите производители на телефони в света, залагат че в следващото им поколение смартфони ще има чипове.

 

Възможно е да можеш да сложиш чип в нормален телефон. Малки карти-памет, които се приемат от някои телефони, могат да дадат БЕС възможности.

 

Но не всички телефони ще са съвместими с тези решения, така че най-сигурния начин БЕС да попадне в потребителските ръце е с нови телефони. Yankee Group смята, че до 2014 година ще има 151 милиона телефони с БЕС чипове.

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay