С усет към отблъскващото

Фотографката, която не снима красивата страна на живота

Свикнали сме да разглеждаме красиви снимки, направени с много любов и вдъхновение. Райски земни кътчета, непринудени хора и иновативни изобретения на човешкия ум. Всички те придобиват нов образ след срещата си с обектива.

Но някои фотографи наблюдават света от друг ъгъл. Търсят това, което ни кара да извръщаме глава, да желаем да заличим спомена от видяното. Те улавят нещата, които ни плашат и отвращават. И ги запечатват завинаги.

Такава е била Даян Арбъс. Еврейка, родена в семейство на руски емигранти в Щатите. Баща ѝ е притежавал луксозен магазин на небезизвестното Пето авеню в Ню Йорк. Едва навършила осемнадесет години, бъдещата фотографка се омъжва, а това никак не се харесва на родителите ѝ, тъй като избранникът е един от продавачите в бутика. Прощават ѝ едва когато ражда първото им внуче.

Близо десетилетие Даян работи като стилист на моделите, които представят новите колекции в магазина на баща ѝ, а съпругът ѝ ги снима. В един момент Арбъс се отказва и започва да търси себе си в друга, съвсем различна посока. И се открива: като фотограф на бедните, онеправданите, отблъскващите.

"Първото нещо, което трябваше да направя, е да бъда бедна като хората, които снимам. Оказа се, че не е трудно. После трябваше да изпитам тоталния дискомфорт на живота, за да разбера какво усещат и през какво преминават те. Това, което ми доставяше невероятно удоволствие, бе да видя онези паралелни светове, които повечето хора не забелязват. Онзи дълбок подземен свят със свой ритъм, свои закони, свои обитатели."

Започва работа за "Harper's Bazaar", по-късно и за списание "New York". Фотографиите ѝ се отличават от всичко познато до този момент. Даян търси невидимото за очите и успешно го претворява в снимки. Нейният нов тип снимане, лишен от социален контекст, е повратна точка в репортажната фотография.

През 1967 г. Арбъс участва с две свои снимки в изложбата New Documents в галерията за модерно изкуство, която включва и творби на именитите фотографи Гари Виногранд и Лий Фрийдлендър.

Колкото по-известна става Даян, толкова по-малко ангажименти получава. Принудена е да прави уъркшопове, чиято цел е да осигурят прехраната ѝ. Развежда се, изпада в депресия, започва да пие успокоителни. Но не се отказва от страстта си - различните хора.

Травестити, джуджета, гиганти, хора с дефекти или просто странници - всички те попадат пред обектива на фотографката. "Много от нас живеят в ужас да не се случи нещо, което да остави белези в живота ни, да превърне живота ни в болка. Хората, които снимам, са родени така. Те вече са преминали през този тест на живота. Те са родени аристократи."

На 28 юли 1971 г. Даян Арбъс е открита мъртва, с прерязани вени. Официалната версия е, че се е самоубила, но дълго време полицията работи по няколко следи, водещи към странните циркови познати на фотографката.

През 2006 г. е заснет филмът "Козина: Въображаем портрет на Даян Арбъс". Лентата е с изключително нисък бюджет и актьорите Никол Кидман и Робърт Дауни-младши се снимат почти без хонорари, само и единствено заради каузата. За продукцията режисьорът Стивън Шайнбърг казва, че едно от най-трудните неща е било сглобяването на своеобразния пъзел, наречен Даян Арбъс. Определя я като сложна, драматична и мистериозна личност, а снимките ѝ поставя на ръба на приказното и митологичното.

"Когато застанете пред човек, който има два глави, разбирате на мига, че той или тя знае неща, които вие не знаете. Фотографията е тайна в тайната. Колкото повече ви казва, толкова по-малко знаете."

Ако тази статия ви е била интересна, присъединете се към Jenite.bg във фейсбук!

639 49
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.



1
Не е посочен 05.10.2011|17:57
Хубаво е, че има фотографи като Даян Арбъс, които да показват и обратната страна на красотата. Прекалено много се разнежи съвременното ни общество, виждайки навсякъде все изваяни до съвършенство тела и красиви лица със снежно бяла кожа без нито едно петънце, косъмче или пъпчица. Това не е истинско, създава илюзорна представа за света и гради кухи ценности. В този ред на мисли ще кажа, че най-стойностните фотографии, които съм виждала, са публикуваните в списание "National Georgraphic".
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay