Завладяващо разказаната кратка история на една лудница

Айфер Тунч е дамата на перото в съвременната турска литература и има с какво да ни впечатли

Завладяващо разказаната кратка история на една лудница

Действието на този роман се развива в малък град на любимото ни Черноморие. Само че не в българската, а в турската му част.

Голяма част от действието, освен това, се развива в психиатрична болница, но въпросът "Кой всъщност е луд?" излиза далеч извън нейните граници. Преплетени са дребните страсти и стоящите зад тях едри психологически процеси, които протичат в главите на лекари и пациенти, богати и бедни, политици, уличници и какви ли не още основни представители на обществото.

Заглавието на романа е "Криво-ляво разказаната кратка история на една лудница" и в България се представя от издателство "Еднорог".

Ако трябва да определим основната тема, около която са разказани съдбите на всички психологически пълнокръвни образи в него, то това ще бъде темата за любовта и липсата на такава. Сърдечни трепети в зряла възраст, трепети извънбрачни и на пръв поглед красиви, но водещи до грозни последствия. Скръб, самоубийства, отново любов.

В общи линии, в основата не са поставени нещата, за които се очаква да пише един турски автор, ако иска да предизвика западния интерес.

Според "по-напредналите", "по-модерните", литературата на Изтока трябва да е съсредоточена върху "екзотичното" минало. Да показва как членовете на традиционното общество страдат от своите закостенели разбирания. Или как страдат, ако се опитат да ги разчупят.

Завладяващо разказаната кратка история на една лудницаАйфер Тунч"Криво-ляво разказаната кратка история на една лудница" обаче се осмелява да не отговори на тези изисквания, които сами по себе си също могат да бъдат определени като закостенели. Авторката Айфер Тунч къса връзката с миналото точно толкова, колкото тя е скъсана и в действителност.

Да, семейната история е важна част от живота на индивида. Семейните истории на героите в романа са подробно застъпени. Но това по никакъв начин не пречи интересите и действията им да са напълно "модерни".

Интересно е да се прочете един такъв пример за съвременна турска литература, чиято тематика се различава от обичайната. Заради тази дързост на Айфер Тунч, спокойно можем да я наречем "дама на перото" - талантлива и напредничава. Впрочем, тя отдавна се е доказала такава и попада сред най-популярните автори в родината си.  

Ако тази статия ви е била интересна и искате да продължаваме да споделяме с вас впечатленията си от новите книги на пазара, можете да се присъедините към Jenite.bg във фейсбук!

4 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.



3
Не е посочен 26.11.2013|18:16
Със сигурност ще е много интересна да се прочете, доста е интригуваща.
2
Не е посочен 25.11.2013|11:16
Звучи много интересно.
1
Не е посочен 23.11.2013|18:17
наистина много интересна история.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay