Мата Хари и нейните 1001 тайни

95 години от нейната екзекуция, а все още не знаем каква точно е била тази жена

<p>Мата Хари остава в историята като велика танцьорка, една от най-безкомпромисните прелъстителки и безспорно най-известния шпионин от женски пол, но всъщност не се е представяла толкова безупречно в нито една от изброените роли. Именно затова заслужава да я уважаваме. Защото е била толкова харизматична, че е изглеждала запомнящо се съвършена във всичко, с което се е захващала. </p>

Мата Хари остава в историята като велика танцьорка, една от най-безкомпромисните прелъстителки и безспорно най-известния шпионин от женски пол, но всъщност не се е представяла толкова безупречно в нито една от изброените роли. Именно затова заслужава да я уважаваме. Защото е била толкова харизматична, че е изглеждала запомнящо се съвършена във всичко, с което се е захващала. 

На днешната дата, преди почти цяло столетие, била осъществена екзекуцията на Мата Хари. Тази забележителна дама буквално се изправила лице в лице със смъртта, тъй като отказала да сложат превръзка на очите ѝ. Поне легендите разказват така.

Легендите разказват още, че именитата "фатална жена" била изкусна еротична танцьорка и куртизанка. Хитър, коравосърдечен шпионин, заради чиито предателства десетки хиляди войници намерили смъртта си по време на Първата световна война. Междувременно Мата Хари се къпела в мляко, досущ като Клеопатра, без да се интересува от съдбите на косвените си жертви. 

Пленителна красавица. Досущ като Клеопатра.

В последно време обаче изследователите упорито развенчават енигматичните образи както на някогашната египетска царица, така и на Мата Хари. Някои останали от техните времена изображения показват, че нито една от двете не е била истински красива. За сметка на това, и двете умеели да убеждават околните в своята красота. Да ги омагьосват до степен, в която несъвършенствата по лицето и тялото ставали просто невидими. 

Освен, че не била класическа хубавица, Мата Хари очевидно не може да се смята и за кой знае какъв шпионин. Документите по случая ѝ трябваше да бъдат разсекретени през 2017, столетие след екзекуцията, но разрешение за това се получи по-рано. Онези, които са ги чели, твърдят, че вместо злодей, Мата Хари е била невинна жертва на обстоятелствата и военните интереси.

Изкусна танцьорка и куртизанка - тези нейни способности също се подлагат на известно съмнение. Затова, без да претендираме, че знаем цялата истина за Мата Хари, нека разгледаме най-правдоподобните сведения относно нейната биография.

Танците на Мата Хари
Именно с тях легендарната прелъстителка успяла да съблазни цял Париж и въобще - цяла Европа. Но не защото била изключителна танцьорка, а защото по природа била изключително магнетична. Освен това успяла да долови какво точно можело да спре дъха на висшето общество в тогавашна Франция. В началото на XX век европейците били жадни за екзотика, искали да се потопят в мистериите на ориенталската култура. Омръзнало им било от тяхната собствена, от светските етикети или твърде пошлите танци на момичетата в кабаретата.

Тогава се появила жената, наричаща себе си Мата Хари - в Индонезия това означава "окото на деня", както танцьорката услужливо обяснявала на своите почитатели. Обяснявала им също, че била принцеса от остров Ява, която цял живот е изучавала тамошната култура и танци.

"Прилична на котка, трепереща в хиляди ритми, екзотична, но въпреки това подчертано строга, стройна и гъвкава като свещена змия" - това е само едно от многобройните вдъхновени описания на нейните изпълнения. Мата Хари сякаш изпадала в транс пред многоръката статуя на бог Шива, част от характерния за спектаклите ѝ декор. Събличала се до степен, в която оставала само по орнаменти на ръцете и главата, както и по пищно украсен с бижута сутиен. Сваляла го изключително рядко, тъй като била наясно, че мъжете почитали големите гърди, а Мата Хари съвсем не разполагала с такива. Освен това покривала цялото си тяло с нещо като чорапогащник в телесен цвят, който хем ѝ позволявал да изглежда гола, хем прикривал интимното ѝ окосмяване.  

Всичко това омагьосвало публиката не само в Париж, но и в Монте Карло, Мадрид, Берлин, Виена, Кайро... Навсякъде жените завиждали, а мъжете се възхищавали на сладострастната принцеса от Ява.

Мата Хари и нейните 1001 тайниПроизходът на Мата Хари 
Разбира се, сензационната танцьорка не била никаква принцеса. Нито пък се казвала "Окото на деня". Истинското име на Мата Хари било прозаичното Маргарета Гертруда Зелле, родена през 1876 година в Холандия. Не в Индонезия. Преди да започне новия бляскав живот в Париж, съдбата ѝ не била никак радостна.

Като дете Маргарета си живеела добре, била любимата "орхидея" на татко си. Той бил търговец на шапки във време, в което практически всеки човек носел шапка. Oще от малка дъщеря му получава скъпи подаръци, обичала да се облича пищно за училище и да разказва на приятелчетата си небивалици. Твърдяла, че живее в замък и макар да не ѝ вярвали особено, тя все пак била популярна - както сред учителите, така и сред връстниците си. Родена в пренаситено от руси коси и светли очи общество, Маргарета изпъквала с черния си поглед, гарвановата коса и мургавата маслинена кожа.

За нещастие, през 1889 бащата на девойката се оказал разорен, заминал, а съпругата му се поболяла и не след дълго починала. 15-годишната Маргарета била поверена на кръстника си, който на свой ред я изпратил да се обучава за учителка на малки деца.

Мъжете на Мата Хари  
В училището, в което постъпила, бъдещата еротична танцьорка завъртяла афера в стил "Лолита" с директора. Избухнал скандал, в който самата тя била сочена за основен виновник и се наложило да напусне с наведена глава.

Маргарета се притеснявала, че трудно ще си намери съпруг, тъй като била много висока, а гърдите ѝ били видимо малки, въпреки че се била научила да пъха чорапи в бельото си. Решила да отговори на вестникарска обява с цел брак и така се омъжила за 20 години по-възрастен от нея капитан в холандската колониална армия. Той често ѝ изневерявал, понякога дори ѝ посягал, обладавал я насила. Маргарета обаче се надявала, че отношенията им ще се подобрят, когато го изпратят по служба на остров Ява и цялото семейство се премести да живее там.

Не се случило така. Младата жена се оплаквала в писмата до близките си: "Мъжът ми не иска да ми купува никакви рокли, защото се страхува да не бъда твърде красива. Непоносимо е. Междувременно младите лейтенанти ме преследват и са влюбени в мен. Трудно ми е да се държа по начин, който да не предизвиква укор в съпруга ми." Същият този съпруг си взел жена от местното население за наложница и осведомил Маргарета, че така било прието в Индонезия и просто трябвало да се примири.

След това обаче семейството се преместило в Суматра и там капитанът започнал да оценява социалните умения на жена си. Нещата вървели що-годе добре, докато една вечер Маргарета на открила двете им деца да се гърчат в неистови болки и да повръщат черна консистенция. Какво се е случило с тях също ще остане загадка завинаги, но двете хипотези са, че или човек от прислугата ги е отровил за отмъщение, или се били заразили с тиф от родителите си.

Синът на Маргарета издъхнал веднага. Дъщеря ѝ се възстановила, по-късно семейството се върнало в Европа, но отношенията вече били непоносими. Преди да превърне себе си в Мата Хара, нещастната съпруга направила немислимото за онова време. Поискала развод. Капитанът обаче извъртял нещата така, че безнаказано да не плаща издръжка и тъй като нямала средства да гледа момичето си, Маргарета била принудена да се откаже от него и да го остави с бащата.

Мата Хари и нейните 1001 тайниЗаминала да търси спасение за опустошения си живот в Париж. Останалото е история. За съжаление обаче, тя също не продължила дълго. Мата Хари била на върха от 1905 до 1912 година. След това понапълняла, загубила свежестта си, а имитаторките ѝ били млади хубавици с по-добри танцови умения от нейните.

Въпреки всичко, мъжете продължавали да губят ума си по Мата и общоприетото мнение е, че тя продължила да поддържа стандарта си като куртизанка. "Тази вечер танцувам с граф А, утре - с дук B. Aко не се налага да танцувам, пътувам с маркиз C. Избягвам сериозните връзки. Задоволявам всичките си капризи" - това са нейни собствени думи.

Мата Хари била известна като невероятна любовница. Все пак е интересно да се отбележи, че дори в леглото отказвала да сваля сутиена си. Оправдавала тази неочаквана свенливост с твърдението, че в пристъп на ярост бившият ѝ съпруг бил обезобразил зърната на гърдите ѝ.

Шпионската дейност на Мата Хари 
Куртизанка или не, по всичко изглежда, че Мата Хари не е била безсърдечното и хитро създание, което мнозина си представят. Относно обвиненията в шпионаж, някои от познатите ѝ коментирали, че тя била по-скоро лековерна и не притежавала необходимата интелигентност за подобна дейност. Самата осъдена на смърт до последно защитавала невинността си.

Вероятно злощастните събития са се развили по следния начин. В един момент застаряващата Мата Хари изпаднала във финансова нужда и се полакомила за възнаграждението, предложено ѝ за извършването на известни шпионски услуги. Но тя нито осъзнавала в какво се забърква, нито успяла да набави съществени сведения. Французите я "заловили" като двоен шпионин по доста съмнителен начин - германците изпратили съобщение с изобличителна информация за нея посредством език, за който се знаело, че вече е разкодиран.

В крайна сметка Мата Хари била арестувана на 13 февруари 1917. Прекарала последните си месеци в затвора, но до края не се отказала от своя имидж на елегантен секссимвол. Постарала се да изглежда безупречно и по време на делото, и в самия ден на своята екзекуция. Твърди се, че жената, която на 15 октомври 1917 година се изправила пред отряда за разстрел, била облечена в кадифено наметало с пух по краищата, носела шапка с голяма периферия, изпратила въздушна целувка на войниците с пушките и до последно не отместила поглед от тях.

Тъй като никой близък не потърсил тялото на Мата Хари, то било използвано от медицината с научна цел. Главата ѝ се пазела в парижкия Музей по анатомия, но с течение на годините изчезнала оттам. Това породило и слуховете, че цялата ѝ екзекуция била постановка, а Мата продължила живота си с фалшива самоличност. 

Мата Хари и нейните 1001 тайниПоследни снимки на Мата Хари преди смъртта ѝ през 1917 година

Както виждаме, огромна част от митологията за Мата Хари няма нищо общо с реалната ѝ биография. Тя остава в историята като велика танцьорка, една от най-безкомпромисните прелъстителки и безспорно най-известния шпионин от женски пол, но всъщност не се е представяла особено впечатляващо в нито една от изброените роли. Именно затова заслужава да я уважаваме. Защото е била толкова харизматична, че е изглеждала запомнящо се съвършена във всичко, с което се е захващала. 

Снимки от различни периоди в живота на Маргарета Зелле/Мата Хари можете да видите в нашата богата галерия.

76 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.



27
Не е посочен 16.10.2012|19:37
Много грозна е била!
26
Не е посочен 16.10.2012|19:11
Ми не, не е било точно така. Ако беше прочел материала щеше да разбереш, какво се е случило с нея.
25
Не е посочен 16.10.2012|19:10
Даа и на мен много ми се посиак да видя, как точно е омайвала мъжете и какви пък са били тези нейни невероятни танци:)
24
Не е посочен 16.10.2012|19:08
Поздравления за интересния материал! Ето това е ХУБАВО, а не поредната снимка от Фейсбука на Николета и чалгите...! ;)
23
Не е посочен 16.10.2012|17:21
Ама тази жена много долна била...
22
Не е посочен 16.10.2012|16:49
И много тежък, а финалът му е повече от злочест. Жалко, че не можем да погледаме танците на тази фатална изкусителка.
21
Не е посочен 16.10.2012|16:29
Единственото, което не може да й се отрече, че е имала наистина много интересен живот!
20
Не е посочен 16.10.2012|15:40
Това определено внесе повече светлина по темата!
19
Не е посочен 16.10.2012|14:40
така като я слушам , т.е чета, животът й не е бил хич лесен, трябвало е да оцелява, да не кажа, че направо си не е имала късмет
18
Не е посочен 16.10.2012|14:23
Какъв дух само...тази жена е била безстрашна...колко достойно е приела екзекуцията си.
17
Не е посочен 16.10.2012|14:15
Абсолютно. Сякаш изобщо ней е пукало, че ще я убият и така трябва да е! Тогава в този мъжки свят, тя е знаела каква сила има, въпреки, че съдбата й се предрешава точно от мъжете...
16
Не е посочен 16.10.2012|14:14
Е, явно някъде в нея този талант го е имало и както и да е се е развил живота й, е щял да се прояви..но определено е имала тежка съдба. Особено това с по-възрастния й съпруг и починалият й син ..Ужасно.
15
Не е посочен 16.10.2012|14:13
Ха, е ти тогава как точно констатира, че е имала интересна история, ако не си я прочела??
14
Не е посочен 16.10.2012|14:09
Страхотна статия. Не знаех почти нищо за Мата Хари...явно е имало защо, не е имало толкова информация за нея досега. Много тежка съдба наистина, явно тя е намерила щастие единствено в танците и в това да прелъстява мъжете - макар, че май така и не се е влюбила. Много хубав материал, браво.
13
Не е посочен 16.10.2012|13:35
Е, много интересна история е имала, каквото и да е!
12
Не е посочен 16.10.2012|11:59
Нямах представа,че Мата Хари е реален образ и то толкова фатален!
11
Не е посочен 16.10.2012|11:58
Много тъжно- май не е това , за което всички я мисля, а живота и е бил много труден, а тя едва ли е искала това, в което се е превърнала....
10
Не е посочен 16.10.2012|11:46
Никак не и е било лесно, но въпреки всичко е била много силна жена с достойнство.
9
Не е посочен 16.10.2012|11:40
Интересна история има Манта Хари, не бях запозната с нея, харесва ми силният и дух и готовността и да посрещне смъртта лице в лице с отворени очи.
8
Не е посочен 16.10.2012|11:38
Много интересна статия- не знаех много за живота и....
7
Не е посочен 16.10.2012|11:28
Тя си е избрала подона съдба. Имала е в младините си хубаво тяло, обичала е забавленията, секса, мъжете, многото пари - това е положението, така е решила да живее..
6
Не е посочен 16.10.2012|11:13
Явно е знаела какво прави.
5
Не е посочен 16.10.2012|10:59
това на снимката ако е тя, е много далече от хубостта според мен
4
Не е посочен 16.10.2012|09:58
бе ясно, и тази е мит
3
Не е посочен 16.10.2012|09:23
историята и е доста тъжна и трагична,предвид краят и,определено не и е било лесно,но пък се е получил страхотен и увлекателен разказа,на мен лично ми беше изключително интересно...
2
Не е посочен 16.10.2012|09:05
Хм... наистина е била ужасна съдбата й. Винаги съм вярвала на всички легенди за нея, а излиза, че реалния живот не е имал нищо общо. Но във всеки случай е била силна жена.
1
Не е посочен 15.10.2012|20:40
не знаех, че е екзекутирана
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay