Темата, свързана с България и Македония, е стара колкото света. На маса обаче всички се обичат и няма териториално и национално разделение. Българската и македонската кухня имат доста общи неща, но съседната държава ни изненадва с много вкусни предложения. Айварът и битолската плескавица са интересни ястия, които не познаваме по родните ширини. Благата пита по македонски - също. Със съдействието на Kulinar.bg научихме рецептата.
Необходими продукти
800 гр брашно тип 500
100 гр захар
120 мл олио
40 гр пудра захар
60 гр орехови ядки
50 гр стафиди
15 мл ром
3 бр. карамфил зърна
2 бр. канелени кори
Начин на приготвяне
Пресейте брашното два пъти. Към него добавете содата, шипка сол и счуканите канела и карамфил.
Сместа изсипете в тава и направете кладенче. В него прибавете захарта, част от олиото и 400 мл вода. Разбъркайте добре до получаването на хомогенна смес.
Потопете стафидите в рома и след това ги оваляйте в брашно. Прибавете ги към тестото заедно с ореховите ядки, които можете предварително да счукате в хаванче. Разбъркайте отново.
Така приготвената смес изсипете в предварително намазана с олио тава. Печете питата в умерена фурна, докато придобие златист цвят.
Сервирайте я охладена, нарязана на парчета и поръсена с пудра захар.
Да ви е сладко!
2 | 0 |