Базови познания за децата и алергиите

Дори да се облича добре, да не пие студени и газирани течности, да не излиза с мокра коса и да се храни здравословно, детето не е застраховано от развиването на алергия.

Базови познания за децата и алергиите

Всяка майка иска най-доброто за своето дете. За съжаление, някои от неприятностите, които застигат малчуганите, не зависят нито от тях, нито от техните родители.

Дори да се облича добре, да не пие студени и газирани течности, да не излиза с мокра коса и да се храни здравословно, детето не е застраховано от развиването на алергия.

Повечето хора чакат с нетърпение пролетта заради нейните топли дни и ароматни разцъфнали дръвчета. Ала именно заради тях новият сезон е определян още и като "сезона на алергиите".

Децата са най-уязвими от неприятнтие проявления към дадени алергени. Затова колегите от Sportuvai.bg са събрали на едно място отговорите на най-често задаваните въпроси относно алергиите - само информираният родител може адекватно да помогне на своя наследник.

Дали детето ми има алергия към определена храна?
Алергията при децата се проявява основно към мляко, пшеница, яйца и фъстъци. Реакцията е: обрив, подуване на езика и устните, оток на лицето, хрипове. При всяко консумиране на алергенната храна, реакцията се повтаря. При някои деца алергията може да се прояви с по-слаби симптоми: екзема или лека астма. Ако имате съмнения, че детето ви има алергия към някаква храна, консултирайте се с лекар.

Има ли наследствени алергии?
Отговорът на този въпрос, за съжаление, е "да". Ако някой от родителите е алергичен - има сенна хрема или алергична астма - вероятността детето също да е засегнато е 40%. В случай че двамата родители страдат от алергия, шансът детето да я наследи скача на 75%.  

На каква възраст мога да подложа детето си на тест за алергии?
Ако имате съмнение за алергия към храни като мляко, яйца и фъстъци, можете да направите тест на детето си на всяка възраст. Вариантите са кожен или кръвен тест.

Може ли да дам на детето си антихистамин или друг подобен препарат?
В момента подобен вид лекарства се продават само срещу рецепта. Не предприемайте рискове и се консултирайте с лекар относно здравословното състояние на детето си. Той най-добре ще знае какво лечение да приложи в конкретния случай.

Още полезни статии от Sportuvai.bg:

Най-разпространената храна, която съсипва кожата, ставите и кръвната захар

Тренировка под дъжда

В търсене на блажената Нирвана

1 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.



6
Не е посочен 06.04.2013|13:58
Най-често срещани са хранителни алергии, така че трябва много да се внимава. В същото време диагностицирането им е голям проблем.
5
Не е посочен 05.04.2013|19:07
Много трябва да се внимава с дечицата.
4
Не е посочен 05.04.2013|17:44
Смата аз съм предразположена към алергии, така че внимавам изключително много с какво храня детето си. Най-разпространени са хранителните, така че трябва да се внимава.
3
Не е посочен 05.04.2013|16:39
Божа работа
2
Не е посочен 05.04.2013|14:50
Сега са най-нашумели алергиите при кърмачета към протеина на млякото, детето се оказва алергично към всички видове сухи млека, алергията може да се изразява в повръщане и разстройство, спадане на тегло или кожни обриви, трудно се установява.При наличието на подобна алергия бебетата трябва да се хранят със специално адаптирано мляко с изолиран протеин казва се Фризопеп и да не им се дават никакви млечни продукти поне до 1 годинка и състоянието му трябва да се следи от лекар. Казвам го от опит.
1
Не е посочен 05.04.2013|14:38
много полезна информация
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay