Морската храна е едно от онези неща, които би било добре да включваме по-често в менюто си.
Хапваме подобни деликатеси, докато сме на почивка на някоя плажна ивица, риба консумираме основно около Никулден, а трябва да превърнем тази диета в практика. Осебено през един от най-деликатните периоди от живота на една жена, а именно - бременността.
Водораслите съдържат препоръчителното количество йод, което жените трябва да приемат, докато носят нов живот в себе си. Това показват данните от скорошни изследвания, проведени в Института по медицина на САЩ, научаваме от Science Daily.
Липсата на йод по време на бременността може да доведе до хипотиреоза. Жените по принцип са по-предразположени да развият болестта, която засяга щитовидната жлеза, а опасността нараства особено много през този период. През важните девет месеца щитовидната жлеза на майката е подложена на повече изпитания.
Плодът пък има щитовидна жлеза още на третата-четвъртата седмица от зачеването, а към 16-17-ата седмица тя е вече напълно оформен орган. За да се развива детето нормално, майката трябва да удвои потреблението на йод. Ако ценният микроелемент не не ѝ достига, това би могло да предизвика неврокогнитивни нарушения при бебето.
Специалистите препоръчват бременните да приемат между 200 и 300 микрограма йод на ден. Мисията е постижима с помощта на подводната растителност.
9 | 1 |