Как да разберем дали имаме диагноза ендометриоза?

Как да разберем дали имаме диагноза ендометриоза?

Ендометриозата е медицинско състояние, при което тъканта, подобна на ендометиума (вътрешната стена на матката), се разраства извън нея. Това състояние може да бъде причина за различни симптоми и затруднения и може да засегне репродуктивната система на жената. Диагнозата се поставя много трудно и изисква време. Ако имате симптоми или съмнения за ендометриоза, трябва да потърсите гинеколог за консултация:

  1. Болки в таза: Чест симптом на ендометриоза е болка в таза, която може да бъде остра, дразнеща или пулсираша. Тази болка се появява преди или след менструацията, но може да присъства и през целия месечен цикъл.

  2. Болка при сексуален контакт: Ендометриозата може да доведе до болка при сексуален контакт (диспареуния), особено по време на вагинална или дълбока пенетрация.

  3. Нередовни или обилни менструации: Жените с ендометриоза могат да имат нередовни или обилни менструации.

  4. Трудности при забременяване: Една от причините за бариерите при забременяването може да бъде ендометриозата. Ако имате затруднения и имате други симптоми, трябва да се консултирате с гинеколог.

  5. Други симптоми: Може да има и други симптоми на ендометриоза, включително умора, главоболие, болка в гърдите и проблеми с червата или храносмилателната система.

За да се постави диагноза на ендометриоза, е важно да потърсите помощ от квалифициран гинеколог или специалист в областта на репродуктивната медицина. Той ще направи подходяща оценка на симптомите ви и можете да използвате различни методи за диагностика на ендометриозата, като например ултразвук, лапароскопия или други образни изследвания. Само специалист може да постави точна диагноза и да предложи подходящо лечение в случай на ендометриоза.

1 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay