Какво означава да имаме астигматизъм?

Какво означава да имаме астигматизъм?
pixabay

Астигматизмът е вид дефект в зрението, който може да причини размазване на изображенията на близко или далечно разстояние. Този проблем в зрението се създава, когато формата на роговицата на окото не е идеално правилна сфера, а по-скоро има овална или неправилна форма. Това предизвиква различно пречупване на светлинните лъчи, които влизат в очите, и дава като резултат размазано, неясно или изкривено зрение.

Астигматизмът може да бъде наличен самостоятелно или в комбинация с далекогледство или късогледство. Симптомите на астигматизма включват затруднения при четене, главоболие, напрежение на очите, когато се гледат твърде близо или много далеч.

Ако се подозира, че имате астигматизъм, трябва да посетите оптик или офталмолог, който ще ви изследва, за да поставите диагноза и да предложи най-доброто лечение. Лечението за астигматизъм може да е с висококачествени очила, контактни лещи или дори хирургически процедури като лазерна корекция на зрението.

Астигматизмът може да бъде по рождение или да се развие по-късно в живота поради различни причини като промени във формата на очната кутия, болести или травми.

Ако астигматизмът е наличен от рождението, той е известен като вроден астигматизъм. В този случай причината за астигматизма може да бъде наследственост от родителите, които също имат астигматизъм, или да се дължи на други фактори, които могат да повишат ефективността на очите в ранна детска възраст.

Въпреки това, не всички деца с вроден астигматизъм ще имат проблеми със зрението. Някои деца могат да компенсират астигматизма си и да нямат нужда от лечение, докато други могат да имат нужда от очила, контактни лещи или дори хирургически процедури за корекция на зрението, за да подобрят своето виждане.

1 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay