Множествената склероза по-често ли се среща при жените?

Множествената склероза по-често ли се среща при жените?

Днес ще обърнем внимание и ще отговорим на няколко въпроса, свързани с едно хронично заболяване- множествената склероза. Нека започнем с обяснение точно какво представлява и дали се среща по-често при жените, отколкото при мъжете...

Какво е множествена склероза?

Множествената склероза е хронично заболяване, което засяга мозъка, гръбначния мозък и зрителния нерв и нарушава функцията на централната нервна система. При МС имунната система атакува нервните влакна и миелиновата обвивка, която изолира нервните влакна, в мозъка и гръбначния мозък, причинявайки възпаление. Възпалението в крайна сметка пречи на изпращането на съобщения в централната нервна система, като променя или спира напълно сигналите. Тези смущения създават комуникационни проблеми между мозъка и останалата част от тялото, причинявайки различни симптоми: изтръпване; замъглено зрение, двойно виждане или дори загуба на зрение; умора, нестабилна походка и слабост. Причината за МС не е известна, но рисковите фактори включват възраст (често се диагностицира между 20 и 50 години), раса и пол - и последният фактор е това, което искаме да изследваме малко повече. 

Множествената склероза е по-често срещана при жените?

Степента на диагностициране на МС е много по-висока при жените, но това варира, тъй като събирането на данни за това заболяване е предизвикателство. Според Националното общество за множествена склероза МС е най-малко два до три пъти по-често срещана при жените, отколкото при мъжете, което предполага, че хормоните също могат да играят важна роля при определяне на чувствителността към МС. 

Има и други предположения, че хормоните играят някаква роля и при МС, тъй като хормоналните колебания, които съпътстват бременността, засягат и ремисиите и пристъпите. По време на бременността някои жени с МС забелязват намаляване на симптомите, но това може да бъде последвано от бум на симптомите след раждането на бебето.

Всъщност, следродилният рецидив е признат феномен сред изследователите и пациентите с МС.

Друга причина за хормонално участие може да дойде от проучване за менопаузата и МС, които показват, че симптомите могат да се увеличат по-бързо с понижаването на хормоналните нива. Макар да има връзка между хормоните и МС, определено са необходими повече изследвания, тъй като това е сложно заболяване с много фактори. 

Това, което знаем е, че МС е сложно хронично заболяване, което е трудно диагностицирано, то засяга хората по различен начин и е непредсказуемо. Ясно е, че повече жени са диагностицирани с МС, отколкото мъже, и се надяваме, че след като научноизследователската общност разбере на какво се дължи това, може да се намери по-добро лечение. 

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

2 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay