С летните жеги и лошата хигиена идва сезонът на вирусите

С летните жеги и лошата хигиена идва сезонът на вирусите

Сезонът на високите температури и жегите е много благоприятен за взривове от вирусни инфекции, които народът нарича летен грип.

Всъщност това не е грип, чиито вирусоносител е активен през студените сезони и освен това, за разлика от ентеровирусите, грипът тежко поразява целия организъм. Той удря белия дроб и води до процеси, заради които страда целият организъм. Грипът поразява централната нервна система, ушите, сърцето и у нас средно 2000 души умират заради усложнения от грип.

През лятото ни атакуват вируси - най-често ентеровируси, които имат много висока изменчивост. Няма в биологията друг вид, който така да се изменя като ентеровирусите. Те причиняват лесно предаващи се инфекции, без да имат изразена симптоматика. Най-лесно това става чрез мръсните ръце, които са източник на инфекцията.

Начинът на приготвяне на храната вкъщи и в заведенията за обществено хранене, обществените тоалетни, както и отпадните води са основните източници на зараза. Тези ентеровируси са толкова устойчиви, че са близки по устойчивост до спорите.

Особеното и проблематичното за ентеровирусите е, че един и същи вирус може при еднакви условия да даде различна симптоматика. Инкубационният период след заразяване е един - два дни. В малко случаи клиничната картина се проявява от преминаването на вирусите от тънките черва и може да доведе до енцефалити и менингити, но също и да атакуват сърцето и дори да предизвика диабет от първи тип, т.е. такъв, при който хората са инсулинозависими.

Единственият качествен и ефективен начин да се преборим с тези летни вируси е да се спазва много строга хигиена. Прекият контакт е начин за предаване на инфекцията. Това налага непрекъснато да се мият ръцете, да се измиват плодовете преди да се консумират, както и много добре да се приготвя месото преди консумация. През лятото хората прекарват почивката си на море и там начинът на организиране на общественото хранене е по-различен, затова трябва да се внимава, когато се посещават ресторантите и да не се купува храна от амбулантни търговци.

Мухите също са преносител на вируси. Няма ваксини срещу ентеровирусите освен този за детски паралич, който се причинява също от вид ентеровирус.

Преди години бежанци от Афганистан са причинили взрив от полиомиелит сред ромското население, който обаче е бил бързо овладян.

Ентеровирусите се лекуват само симптоматично. Един от начините за лечение при тежки инфекции е чрез химиотерапия. Химиотерапията е била използвана първоначално точно за борба с паразити, вируси и бактерии, а по-късно е била приложена при онкологичните болести.

Няма пряка опасност за развитие на вируса Зика на наша територия, макар че такава опасност винаги съществува с идващите от Южна Америка пътуващи у нас. Опасното при този вирус е, че не протича със симптоми. Единствените, които могат да пострадат, са бременните, защото води до микроцефалия на плода. При този вирус 10-15% от заболелите бременни раждат деца с микроцефалия. Комарите, които предават Зика са специални.

У нас по крайбрежието на Черно море, птиците носят вируси, като причинителят на западнонилската треска, която засяга централната нервна система. У нас този вирус съществува, но не причинява никакви поражения.

Български вирусолози имат успех в третирането на ентеровирусите с комбинация от три различни лекарства, които се приемат по схема като по този начин се избягва резистентността на ентеровирусите. Това приложение в момента е на експериментално ниво. За да се стигне до клинични изпитания, и да се върви към пускането на лекарство, са необходими много средства, с които ние не разполагаме и ще се търси спонсор от САЩ.

Това откритие е направено от екип български учени от БАН. Прекомерил е първата съставка. Той действа върху протеина на вируса, Ендил 860 - съединение, което действа върху вирусната ДНК е втората съставка, а оксоглуцин, който действа върху определен белтък във вируса, е третата. Нужни са около 10-15 млн. долара, за да се направят необходимите клинични изследвания. След това правата на страната ни за ползването на това лекарство в бъдеще е въпрос на договорка с американската фирма, която плаща, за продължението на изследванията.

Източник: БГНЕС

Станете част от Jenite.bg във Facebook! 

1 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay