4 факта за плодородието

Да се подготвим от рано

4 факта за плодородието

За тези от нас, които планират скоро да имат деца и за онези, които в по-далечно бъдеще искат да имат – има навици, които трябва да придобием и поведение, което трябва да избягваме, за да улесним процеса на зачеване, когато му дойде времето.

Ето какво е добре да знаем и имаме предвид:

Винаги правете безопасен секс

Освен ако не сте 100% убедени, че партньорът ви няма абсолютно никакви венерически заболявания, презервативите са най-добрият начин да се предпазите от болести заплашващи плодовитостта ви, като например хламидия и гонорея. Ако не се лекуват навреме, тези бактериални инфекции "атакуват" матката и маточните тръби, където "метаморфозират" в по-сериозно състояние наричано тазова възпалителна болест. Една от пет жени с такава диагноза остава бездетна.

Ако установите навреме диагнозата, гонореята и хламидията са лесно лечими с антибиотици. Важно е да знаете, че не всяка жена се оплаква от конкретни симптоми.

Откажете се от цигарите!

Много жени не се считат за пушачи, защото палят само от време на време и са така наречените "социални пушачи". Това, което те не знаят е, че случайните пушачи застрашават възпроизводителните си способности също толкова, колкото и страстните пушачи. Токсините, които приемаме, когато пушим вредят на маточните тръби, причиняват хромозомни увреждания на яйчниците и компрометират способността ни да произвеждаме естроген, който е необходим на матката при опит за забременяване.

Внимателно с даровете*

Акула, риба меч и скумрията обикновено имат високо съдържание на живак, които се асоциира с безплодие, спонтанен аборт и вродени дефекти. Тъй като отнема минимум една година да пречистите организма си от живака, който сте приели за последно, най-добре избягвайте тези малки удоволствия, за да сте сигурни, че после ще имате едно голямо удоволствие, за цял живот.

*Това не значи да се откажете напълно от рибата. Тя съдържа много протеини и други важни хранителни вещества. Просто се придържайте към най-много две хапвания на морски дарове с ниско съдържание на живак на седмица.

Следете календара. Особено ако сте над 35.

Да отложим зачеването е умен ход, ако не чувстваме, че сме готови за подобно начинание. Но не го отлагайте прекалено много, никога няма да сте напълно готови. Независимо колко здравословно се храните и колко често ходите на йога, биологичният ви часовник продължава да тик-така. Раждаме се с около 1 милион яйцеклетки , но с минаването на времето те умират. На 30-та си годишнина вече сме останали с около 30 000. Междувременно рискът от спонтанен аборт и генетични заболявания като синдрома на Даун расте, колкото по-възрастни ставаме. За жени под 30-годишна възраст шансовете за забременяване при всяка овулация са 25%. На 40-годишна възраст процентите падат на 5.

Със сигурност за никоя от нас не е приятно да чете подобни неща, особено ако наближава 30 и няма деца. И все пак, колкото и да не ни харесва да ги чуваме, те са истина и са сериозни, а единственото, което целим, слагайки ги нагледно пред вас, е да се мотивираме взаимно най-вече - да помогнем.

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay