Бебето има нужда от първата кърма 3 часа след раждането

Първото кърмене

Бебето има нужда от първата кърма 3 часа след раждането

Едно от най-важните неща, непосредствено след раждането, е въпросът за храненето на новороденото. Основно правило е, че първото кърмене при доносените здрави деца трябва да се случи между третия и седмия час след раждането и да не се забавя повече от 12 часа.

 

Много често първото кърмене е само опит за сукане - бебето поема не повече от една чаена лъжичка от първото мляко, наречено коластра. Коластрата се отделя от гърдата на майката през първите 3-4 дни и е много по-гъста, отколкото зрялото майчино мляко. Съдържа три пъти повече белтъци и соли, както и много имунни вещества срещу бактерии и вируси.

 

Преди всяко кърмене гръдното зърно и кожата около него е редно да се почистват, а първите няколко капки мляко да се изцеждат навън, за да се отстранят случайно попадналите микроорганизми в млечните канали. Ако бебето не започне веднага да суче, то няколко капки кърма се изцеждат в устата му, за да усети вкуса и да започне да си я набавя само.

 

Нослето му трябва да е открито, за да може то да диша свободно. За целта гърдата се придържа с противоположната ръка, като гръдното зърно и кожата около него се оставят между показалеца и средния пръст. Бебето трябва да захапе не само гръдното зърно, но и ареолата около него, за да отвори края на млечните канали. В противен случай може да пречи за изтичане на млякото и даже да нарани гръдното зърно.


Ако, въпреки усилията при първите кърмения, детето само ближе зърното и не започне да суче добре, то майката трябва да изцеди млякото в устата му. Като начало това задоволява нуждите му, но в случай че изцеденото мляко остава в устата на бебето и то системно не гълта, трябва непременно да се потърси лекарска-акушерска помощ.


За повечето майки кърменето през втория и следващите дни става в седнало положение, защото е по-удобно. Количеството мляко обикновено се увеличава към третия ден, но понякога и по-късно. Това се познава по напрягането на гърдите, съпроводено понякога и от лека болезненост. Само в редки случаи се появява лека треска, резултат от задържането на мляко в гърдата. Именно затова млякото трябва да се изцежда след всяко кърмене.


Бебето не трябва да се кърми в леглото, особено нощем, когато евентуалното заспиване на майката дори и за минута може да доведе до задушаване на бебето с гърдата.


У нас, както и в повечето страни, е прието бебето да се кърми на три часа, защото стомахчето му се изпразва от поетата храна за два и половина до три часа. Все пак интервалът трябва да се спазва в общи линии, без излишна педантичност. Ако при някое кърмене бебето е изсукало по-малко от необходимото мляко, то може да се пробуди малко по-рано и да изисква порцията си 10-15 предварително. Позволено е и обратното - ако спи, то може да не се буди точно в часа за кърмене и да се изчака малко.

 

Свободното кърмене или т.н. гъвкав режим на кърмене се състои в това, че бебето само определя интервалите между кърменията, както и времетраенето на самото сукане. Този метод се основава на взаимното регулиране на съотношението между сукането на бебето и отделянето на кърма от майчините гърди. Този начин не се възприема от повечето детски лекари в света, а също и у нас. Възраженията не са малко - често се стига до прехранване, не се осигурява спокоен сън нито за майката, нито за бебето, а то става капризно.

 

Повечето от здравите бебета се насукват за 15-20 минути. Тогава заспиват на гърдата, отпускат я и спят непробудно 2-3 часа. Отделянето на млякото не се влияе много от поетите течности от майката. То зависи много повече от редовното кърмене на бебето и изцеждането на млякото докрай след кърмене.

 

Млякото, което се събира в едната гърда за 6 часа, е достатъчно, за да нахрани бебето. За това не е нужно при всяко кърмене да му се предлагат и двете гърди - първо се поднася едната гърда, а при следващото хранене - другата. Едновременно кърмене от двете гърди се препоръчва само в първите две седмици, с цел да се изпразват те докрай и да се подтиква отделянето на повечето кърма, както и при недостиг на кърма.

5 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay