Хигиена на бебето от първия ден

Бебе в коритце

Преди да започнете да пеете на вашето дете песничката "Хей ръчички, хей ги две", в която се обяснява как се мият ръцете и лицето, ще трябва доста време сами да извършвате въпросните дейности. В началото къпането на новороденото бебе изглежда доста страшно и трудно изпитание. Все пак, за да държиш едно шаващо, мокро и покрито със сапун бебе, се изисква определена опитност и увереност, но никой не се е родил научен. Заредете се със спокойствие!

 

През първата седмица след раждането, докато все още не е паднало и не е зараснало пъпчето на бебето, не е зле да измивате телцето му само с мокра мека гъбичка. През деня често измивайте личицето и ръцете му, както е добре да измивате и дупенцето при всяка смяна на пелени.


След като пъпчето падне и зарасне, започнете да къпете новороденото в малка пластмасова ваничка. Някои родители следват обичайната практика да къпят бебето си всеки ден, но трябва да знаете, че това не е необходимо, докато то не започне да пълзи. До този момент къпането един-два пъти седмично или през ден е напълно достатъчно. Някои бебета намират топлата вода за много успокояваща - ако вашето е от тях, то го оставете да се наслади на приятната вана.

 

Най-необходимите неща, които трябва да си подсигурите:

  • Топла стая, разбира се
  • Бебешко коритце
  • Чиста, топла вода и кърпа
  • Бебешки шампоан
  • Бебешка гъба
  • Играчки
  • Овлажняващ крем или олио
  • Чисти дрехи
  • Мека четка за коса

Изберете време, когато бебето не е нито много гладно нито много уморено. Къпането трябва да е едно забавно прекарано време и за детето и за родителите. Преди всичко ваничката трябва да е поставена върху стабилна повърхност. Ако подът е тази единствена опция, ще трябва да коленичите. Напълнете я с топла вода, с дълбочина от около 6-8 см. Проведете тест с лакът, ако нямате термометър за вана. Идеалната температура е около 37 ˚. Подкрепете бебето с едната си ръка и използвате другата да измиете и тялото. Използвайте подбрани детски продукти, които не са агресивни към кожата на бебето.


На измиването на косата може да погледнете като на отделено упражнение, въпреки, че новородените не разполагат с много коса. Най-добре е, това да го направите в началото на къпането. Бъдете внимателни с очите - слъзните канали може да не са доразвити още, а също и мигателният рефлекс. Подпрете по страните на ваничката едната си ръка и с нея можете да подкрепяте главата на бебето, така че да остане над водата, а тялото да е леко под наклон надолу. С другата ръка поливайте с топла вода и овлажнявайте косата. Измийте внимателно с бебешки шампоан и не позволявайте да влезе в очите на детето. След това полейте и изплакнете с чиста вода, внимателно да не напълните ушенцата на бебето.


След като сте приключили с основния тоалет, можете да си поиграете известно време, да попеете песнички. С порастването на бебчето, когато то е по-уверено в банята и може да седи само, можете да внесете и детски играчки във ваничката. Ако бебето има по-големи братя или сестри - къпете ги заедно, две деца в банята, е много по-забавно. Никога обаче не оставяйте детето самичко - то може да се удави и в много малко количество вода за по-малко от 60 сек.


При изсушаването увийте детето в топла кърпа. Правете го внимателно, защото кожата му е около десет пъти по-тънка и нежна от нашите. Попивайте с кърпата, а не търкайте и не забравяйте всички гънки, а също и между пръстите на краката и ръцете. След подсушаването нанесете крем или бебешки лосион по цялото тяло на бебчето. Няма нищо по-приятно и полезно за него след една топла баня, от това да се наслади на цялостен масаж на тялото с подходящо бебешко олио.

3 1
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay