Имаме ли право да планираме рождената дата на детето си?

Планирано секцио – каприз или необходимост

Имаме ли право да планираме рождената дата на детето си?

Какво представлява секциото или още наричано цезарово сечение?

 

Раждане с цезарово сечение означава, че бебето ви се ражда чрез операция, по време на която хирургът прави отвор в коремната стена и матката.
Можете да ги видите записано в епикризата ви като LSCS или LUSCS (съкращение от Lower Segment Caesarean Section – цезарово сечение в долната част на корема) или просто като CS.

 

В повечето случаи решението за раждане с цезарово сечение се взима по редица медицински показания. Ако акушер-гинекологът прецени предварително, че естественото раждане крие редица рискове както за вас, така и за плода, ще бъде насрочено планово секцио. Датата на операцията се избира 5-10 дни преди определения термин. Тогава се счита, че плодът е достатъчно зрял, а в същото време се избягва риска от започване на естествено раждане.

 

През последните години обаче този вид раждане се превърна в мода сред бъдещите майки. Дали заради страха от раждането по естествен път или идеята сами да изберат датата, на която да се роди бебето, майките все по често предпочитат плановото секцио без да има медицински показатели за това.

 

Регистрирани са случаи, в които майката се подлага на секцио едва в 7-мия мецец от бременността само, за да роди детето си в точно определен ден, под определен зодиакален знак, което е абсолютно вредно за новороденото.

 

Има вариант, при който да сте планирали да родите по естесвен път, но в хода на раждането да се появят усложнения, които да наложат спешно секцио.


Реалните причини за секцио по показания включват:

- Главата на бебето е по-голяма от отвора на таза или тазът ви е с форма и размери, които не позволяват бебето да се роди без трудности.

- Имате много ниско разположена плацента (наречена плацента превия), която блокира изхода на бебето.

- Многоплодна бременност – при някои бременности с близнаци и почти винаги при тризнаци или повече бебета.

- Други усложнения, като предишна операция на влагалището.

- Неправилно предлежание – ако бебето ви е застанало в позиция, която прави вагиналното раждане трудно или невъзможно.

 

Рискове

Основен риск при секциото е по-високата майчина смъртност. Не са за подценяване и усложненията и късните последици след вторично секцио – опасност от руптура при нова бременност и раждане, сраствания и пр. При цезарово сечение има рискове и за плода. По-чести в сравнение с раждането по вагинален път са преходните дихателни смущения при бебето.

Медицината не насърчава секциото по желание. Но медицинският персонал трябва да се съобразява с правото на бременната да избира и метода на раждане.

 

Все пак жените трябва да знаят, че няма нищо чак толкова страшно в раждането на бебе. Това е най-естественото нещо в природата и вие ще бъдете горда от изживяването. Няма смисъл от прекалено вторачване в астрологични прогнози и предсказания. Има неща, които не можем, а и не бива да се опитваме да контролираме и съдбоносният момент на раждането е един от тях.


10 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay