Мръсният въздух вреди и на нероденото бебе

За опасността от преждевременно раждане

Мръсният въздух вреди и на нероденото бебе

Когато очаквате бебе няма нищо по-важно от вашето усещане за всичко, което ви заобоикаля и начина, по който то ви кара да се чувствате. Скорошно изследване на японски учени разкри, че понякога най-прозаичните и незабележими външни фактори могат да влошат естествения ход на една нормална бременност.

Въз основа на проучването било установено, че жените, които живеят край голям и натоварен път, по-често раждат
преждевременно, съобщи Ройтерс. Най-вероятно конкретната причина за това е замърсяването на въздуха и шума. Пряка връзка обаче е още рано да се прави, казаха учените от университета на Окаяма.

Общо 15% от обхванатите в изследването бъдещи майки, живеещи на разстояние до 200 м от голяма път, са родили преди или в 37-ата седмица. Нормалната бременност продължава 40 седмици. При останалите жени преждевременните раждания са само 9%.

Шумът, замърсения въздух и натоварения трафик са сред нещата, които предизвикват високо кръвно налягане у всеки трети човек, независимо от пола и здравословното му състояние. При жените, коити очакват дете, това може да доведе до разкъсване на мембраните около плода и преждевременно раждане.

Особено засегнати са домакините, които по цял ден са изложени на вредните фактори. Резултатите съответстват с изводите от предишни изследвания, които установиха по-високи нива на кръвното налягане и повече възпаления при по-голямо замърсяване на въздуха.

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay