В една посока ли сме?

Споделеното пътуване, или свежа еко идея за удобен и евтин транспорт

В една посока ли сме?

Вдигнат нагоре палец. Сак на земята. Шофьор, който отбива в страни от пътя и пита: за къде? Пътуването на автостоп е вечната класика. Авантюристично усещане, което ни позволява да стигнем от точка А до точка В, спонтанно, и да се запознаем с нови хора, да научим интересни истории.

В непрекъснато променящия се свят обаче новите технологии и услуги набират все по-голяма сила, а авантюризмът придобива нови измерения. Вдигнатият нагоре палец се измества от реещия се във въздуха показалец, който за част от секундата се приземява върху мишката. Щрак. Клик. Готово – можем да си осигурим безплатно диван за една нощувка в желана дестинация или да си подсигурим удобно пътуване за работа, в страната или чужбина. Само трябва да намерим някого в същата посока и да споделим пътя. Заедно.

Споделеното пътуване,
или по-известно като carpool, rideshare, mitfahren, е споразумение между шофьор и един или няколко пътници да пътуват заедно в една кола. Дестинацията и времето нямат значение. Пътуващи - много. Можем да ги открием в информационните мрежи. В България сайтовете, които предлагат подобен информационен и пътнически обмен са 6-7 наброй, вариант са и групите във Facebook.

Шофьорите публикуват онлайн платформа с маршрут, време на тръгване и приблизителни разходи за пътуването. Пътниците отговарят. Въпрос на договаряне.

Предвид скептицизма, с който евентуално бихте погледнали на подобен вид транспорт и мрачната идея, която се приплъзва в съзнанието – как ви отвличат за донор на органи*, ще ви кажем, че споделеното пътуване е с отдавнашна история в световен план.

Споделеното пътуване с автомобил води началото си от 40-те години на ХХ век в САЩ, когато индустрията се насочва към производството на оръжия и автомобилостроенето остава на заден план. Предвид кризите с горивата, в Германия този вид транспорт също става особено популярен на по-късен етап.

В България този начин на придвижване набра скорост едва тази година. Високите цени на
бензина принудиха хиляди българи да излязат по улиците на протести и да качват непознати в колата си, само и само пътуването до им излезе по-евтино.

Освен от полза за портмонето обаче, споделеното пътуване е еко, защото е един много добър начин да се намалят вредните емисии газове, да се облекчи транспортът в градски и извънградски условия. Добър повод за нови запознанства и завързване на полезни контакти.

Властите също насърчават този тип транспорт. Обособяват се пътни платна за МПС с висока заетост - в тях се допускат само автомобили с двама или повече пътници. Така, ако сте натоварили съседите към работа, карате в незадръстена лента - само за вас и автобусите. Практика е и да се запазват паркоместа само за споделени автомобили.

В България обаче подобни полезни практики за насърчаване на споделеното пътуване не се наблюдават. Или поне за сега. Висящи са и въпросите относно гражданската отговорност и плащането на данъци при подобна услуга.

 

 

* За вашата сигурност:

Помолете спътника си да покаже лична карта и изпратете неговото ЕГН чрез sms на роднина или приятел.

Дамите най-добре да имат за спътнички също дами.

 

** Детайлна информация за споделеното пътуване - предложения за маршрути, можете да намерите тук, тук и тук.

7 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.



1
Не е посочен 25.07.2011|16:59
Винаги съм била на мнение, че споделеното пътуване е освен пестене на пари и много приятно. Защо в големите градове, където например до работа пътуваме по 20-30 минути минимум, а ако попаднем в задръстване и повече, да нямаме няколко души за компания, а и един само върши работа. Когато сутрин отивам на работа в 90 процента от колите се вози само един човек. Това не е екологично, а е егоистично!
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay