Бягството от реалността

Мисловното пътуване е терапия, без която не можем

Бягството от реалността

"През това време Клеманс беше започнала да стене, да се превива от болка. Сама. Без мен. Без аз да знам."*

 

През това време аз лежах на плажа. Няколко сълзи вече се гонеха по бузите ми, а други се приготвяха за своя полет. Плаж. Сълзи? Неочаквана комбинация. Четивото за развлечение се оказа телепорт за друго време и място, далеч от моята лятна идилия.

 

Когато сме нещастни, искаме да избягаме от реалността. Ще почетем, ще слушаме музика, ще избягаме все някак. Това се случва и когато сме щастливи, без да имаме нужда от паралелно измерение. Бягството не пита.

 

Търсен или не, ефектът от всички тези "забавления" е неизбежен. Кавичките са вдъхновени от евентуалната поява на сълзи. Вследствие на забавлението... Книга, песен, филм, и останалите разновидности на изкуство ни карат да избягаме от реалността, независимо дали го искаме.

 

И в това се състои майсторството на творците – най-добрите предизвикват дълготрайно и обсебващо бягство. Чела съм книги, за които не мога да спра да мисля. Живея в друг свят, дори когато очите ми не са втренчени в страниците. И този процес по никакъв начин не се подчинява на моите моментни желания. Аз просто ставам жертва на нечий майсторлък.

 

Пътуването не винаги е движение в материалния свят. Всъщност много по-далеч бихте стигнали, ако се оставите на поривите на мисълта. Може да използвате и гореспоменатите катализатори на въображението. Или пък просто да затворите очи. Съзнанието ви веднага ще тръгне на път и няма да се оплаква, че е изморено. Всъщност именно тези мигове на реене в илюзорни светове го зарежда с енергия. И то продължава да се бори с "другата" действителност. Онази, която сме приели за вярна.

 

Желано или не, откъсването от реалността е желателно. А с помощта на някоя книга може да прекосите долини, да изкачите върхове, да опознаете държави и да станете свидетели на вълнуващи събития... Изкуството е обсебващо, но се отблагодарява подобаващо. Пътуването във времето е вашата терапия. Дори да не осъзнавате, вие имате нужда от нея.

 

 

*Филип Клодел – "Сиви души", преводач Галина Меламед, изд. "Прозорец"

8 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.



1
Не е посочен 06.07.2011|11:51
Книгите ни карат да преминем в един далечен и в същото време близък до нас свят. Да събудиш съзнанието и въображението си е най-малкото, което може да ти даде. Когато искам да забравя за проблемите или забързаното ми ежедневие, хващам някоя интересна книга или си пускам някой филм. Това е най-доброто средство срещу лошото настроение.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay