Виновна ли е мазната храна за появата на акне?

Виновна ли е мазната храна за появата на акне?

Ако имате акне или някога сте страдали с това състояние, перфектно знаете каква безмилостна борба може да бъде то. Съществуват толкова много различни продукти, лечения и митове, в които хората вярват и това да определим кое наистина върши работа може да бъде много трудно.

Истината е, че вярваме в твърде много погрешни твърдения, циркулиращи из пространстовто от години. Докато сме в тийнейджърска възраст, ние смятаме, че акнето е проблем само на младежите. След това ставаме на 20-30 години и разбираме, че това не е вярно. Други митове са свързани с лошата хигиена или някои видове храна.

Много хора смятат, че яденето на врдни храни, предимно мазни като пържени картофи или пържено пиле, е причина за много кожни проблеми, включително появата на акне. Според GoodRx Health това вярване идва от идеята, че омазняването по лицето причинява обриви, следователно мазните храни също ще го направят. Но истина ли е това?

Виновна ли е мазната храна за появата на акне?

Мазната храна не причинява акне, но все пак хранителните ви навици имат значение

Според  Американската академия по дерматологична асоциация няма научна връзка между мазните храни и акнето. Вярването, че пържените или мазни храни допринасят за акне, може да се дължи на това, че много хора посягат към тях, когато са стресирани, а стресът причинява акне.

Въпреки това, има случаи, когато мазната храна може да влоши състоянието на кожата ви. Ако готвите с много мазнина или масло, кожата ви може да бъде засегната, тъй като маслата се прилепват към косата ви, което може да проникне в порите ви.

Виновна ли е мазната храна за появата на акне?

По време на проучване, направено през 2020 г. , се оказва, че възрастните, които страдат от акне, често ядат повече бърза храна и продукти, считани за нездравословни, отколкото възрастните с чиста кожа. Учените, провели това изследване, смятат, че мазните храни могат да повлияят на нашите хормони, които имат пряка връзка с нашата кожа. И докато схващането, че мазната храна причинява акне, все още е предмет на дебат, има определени храни, които трябва да се избягват, ако имате проблеми с кожата.

Кои са те?

Обезмасленото мляко е най-големият виновник за появата на акне. Всъщност чаша мляко на ден увеличава риска от кожни проблеми, но обезмасленото мляко го влошава още повече. По същия начин диетите с високо съдържание на захар могат да влошат акнето, така че помислете за премахване на сладките газирани напитки и рафинирани въглехидрати като бял хляб, бял ориз и сладкиши.

А кои помагат?

Ако искате да включите някои храни, които ще ви помогнат да изчистите кожата си, заложете на такива, богати на хранителни вещества, като сладки картофи , горски плодове, лимон, зеле и папая. Тези храни не само помагат за изчистване на акнето, но също така могат да намалят видимостта на белезите, причинени от него, да хидратират кожата ви и да увеличат производството на колаген. За съжаление при някои, акнето се появява независимо от това какво ядат. Ако страдате от кистозно акне или пъпки, които не изчезват, консултирайте се с дерматолог.

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay