Салата Капрезе е любима на много хора, но има голяма вероятност леко да ви е омръзнала. Ако е така, ще ви предложим интересна вариация, която е не по-малко вкусна.
В тази рецепта доматите са заменени с плътни летни праскови, а нарязаната прясна моцарела- с нейния по-кремообразен братовчед бурата.
Поръсена с ароматен босилек, после покрита със захаросани пекани и полята със струйка мед, тази сладка и пикантна салата стъпва по тънката линия между предястие и десерт.
Ето как да приготвите салата Капрезе с праскови и бурата:
Необходими продукти:
За меда:
1/2 c. пчелен мед
2 ч.л. лют червен пипер
За захаросаните пекани:
1/4 ч. захар
2/3 ч. печени пекани
сол
черен пипер
За салатата:
3/4 ч. листа босилек
3 средно големи праскови, нарязани
1 бурата
Резенче лимон
Листенца прясна мента, за украса
зехтин
Начин на приготвяне:
Направете пикантния мед: В малък съд на средно слаб огън оставете меда да къкри. Добавете лютия пипер и разбъркайте. Намалете котлона и продължете да готвите около 3 минути. Свалете от огъня и оставете да изстине напълно.
Направете захаросаните пекани: Сложете хартия за печене в голяма тава. В голяма тенджера на слаб огън изсипете захарта на равномерен слой и загрейте, докато се разтопи почти напълно. Добавете пеканите и щипка сол и черен пипер, след което разбърквайте непрекъснато, докато разтопената захар покрие пеканите равномерно. След като карамелът започне да пуши, веднага отстранете от котлона и прехвърлете в тавата. Внимателно отделете пеканите един от друг. Оставете да се охладят напълно.
Сглобете салатата: Разпределете босилека на равномерен слой в голяма чиния. Поставете прасковите, след това изстискайте лимон върху тях. Поставете буратата в центъра и я разрежете с помощта на нож.
Добавете захаросаните пекани, след това поръсете с пикантния мед и зехтин. Гарнирайте с мента.
Добър апетит!
Станете част от Jenite.bg във Facebook!
0 | 0 |