Вкусни кюфтенца от червена леща

Вкусни кюфтенца от червена леща
Canva

Само като си помислим какво похапване ни очаква след няколко дни, то сега ни се приисква да заложим на нещо леко и приятно, което да не натоварва стомаха ни. Перфектен избор са постните кюфтенца от червена леща. Ето как да ги приготвите:

Необходими продукти:

1 чаша червена леща (измита и отцедена)

2 чаши вода

Глава лук, нарязан на ситно

2 скилидки чесън, пресовани

1 чаена лъжичка кимион

1 чаена лъжичка смлян черен пипер

Сол на вкус

1/2 чаша нарязан пресен копър или магданоз

1/2 чаша фино настърган морков

2 супени лъжици зехтин

1/2 чаша брашно

Начин на приготвяне:

В голяма тенджера сложете червената леща и водата. Варете на средна температура докато лещата да се свари, приблизително за 15-20 минути. Отцедете излишната вода. Прехвърлете сварената леща в купа и добре я разбъркайте с вилица или в блендер до получаване на пюре.

В голям тиган загрейте зехтина и пържете лука до омекване. Добавете чесъна и го пържете още 1-2 минути. В тигана добавете пюрето от леща и разбъркайте добре. Добавете кимиона, черния пипер и солта на вкус. Продължете да бъркате, докато сместа стане хомогенна.

Прехвърлете сместа в голяма купа и охладете за около 15-20 минути. След като е добре охладена, добавете нарязания лук, нарязания копър или магданоз, моркова и брашното (ако използвате). Замесете добре с ръце и оформете кюфтенца с желаните размери.

Подредете кюфтенцата върху тава за печене, покрита с хартия. Печете в предварително загрята фурна на 180 градуса за около 20-25 минути или докато станат златисти.

Сервирайте топлите кюфтенца със сос по избор и нарязан свеж копър или магданоз за декорация.

0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay