Омайващият контраст на наситения и нежен шоколадов мус и хрупкавите бадемови лилии отвежда този десерт във високите категории на сладкарското изкуство.
Необходими продукти за около 30 броя:
125 г стопено масло
4 белтъка
2 с.л. прясно мляко
125 г брашно
140 г фина кристална захар
4 с.л. филирани бадеми
за пълнежа:
100 мл сметана
1 ч.л. цвят от лавандула
250 г бял шоколад
50 г масло
замразени червени плодове за гарниране - по желание
Начин на приготвяне:
1. Всички продукти за лилиите се оставят да постоят 2-3 часа на стайна температура. Слагат се в купа и се разбиват с миксер.
2. От сместа се взема по 1 с.л. и се разстила с гърба на лъжица в кръг с диаметър 10 см върху хартия за печене. Лилиите се слагат за 4-5 минути в загрята до 160° С фурна, докато краищата леко се зачервят. Пекат се най-много по 4 наведнъж.
3.Още горещи, се притискат в ниски купички или чашки, за да изстинат в тяхната форма.
4. Сметаната за пълнежа се слага да заври с лавандулата. Прецежда се и с нея се залива шоколада. Разбърква се, докато се стопи. Слага се маслото, нарязано на кубчета, и се разбърква, докато се разтопи. Охлажда се 3-4 часа и се разбива на мус.
5. За да останат хрупкави купичките, се напълват с ароматния мус непосредствено преди сервиране и се украсяват с червените плодове.
1 | 0 |