Избягвайте junk храните, в противен случай рискувате IQ-то на вашето дете да бъде ниско. Освен че не са здравословни, съществува и научно доказателство, че тези "лоши храни" влияят на нивото на интелигентност.
До това твърдение стигат британски учени, а проучването е известно като най-голямото правено досега, отнасящо се главно до децата.
За да се стигне до това заключение са нужни много години и 14 000 участници. Всички те са родени през 1991 и 1992г, а здравето им е подлагано на редовно тестване през третата, четвъртата, седмата и осмата година.
Родителите на децата са помолени да отговорят на въпроси относно храната и напитките, които приемат малките ежедневно.
Според отговорите се установяват три основни хранителни групи: едните включват приема на мазни, тестени и сладки храни; вторите на "традиционната трапеза", включваща месо и зеленчуци; а последната група – полезните салати, плодове, ориз и спагети.
Когато децата са на 8, тяхното IQ се измерва чрез стандартен метод, наречен: "Скалата на интелигентност на Wechsler".
Резултатите сочат, че 20% от децата – привърженици на преработената храна, имат средно по 101 точки на теста. Точките при други 20%, които хапват здравословно, са 106.
"Разликата е много малка, но въпреки това сме убедени, че вредната храна оказва своето влияние.", обяснява д-р Pauline Emmett от Университета в Бристол. "Junk храните не спомагат на мозъка да се развива правилно. По-този начин децата имат повече трудности в училище и като цяло умственото им развитие е забавено", продължава тя.
0 | 0 |