Най-силните попадения на българските фотожурналисти

Наградени уловени кадри

Приключи конкурсът за българска фотожурналистика. Отличените снимки ще можем да разгледаме на 16 март, когато е откриването на изложбата "Бг Прес Фото 2011" в Галерията за чуждестранно изкуство.

 

В надпреварата се включиха фотографи и сътрудници от печатни, електронни медии и агенции в България. Те трябваше да представят фотоси, уловили важни събития за България от изтеклата 2010 г., но и майсторски попадения, сюжети от живота ни, които отразяват най-важното от действителността и бита на българите през календарната година.

 

Фоторепортерката на свободна практика Емилия Маслинкова спечели галямата награда от 3000 лева със серията снимки за двете самотни жени - джуджета в село Ресилово, познати ни от репортажа на Мартин Карбовски.

 

Втора позиция спечели Иво Данчев, сътрудник на българския Нешънъл Джиографик със серията си за резервата за орли в Източните Родопи, посветена на проблемите на тези птици.

 

Трето място взе единичен кадър на Боби Николов от вестник "Сега", показващ един уморен Бойко Борисов, който не се е отказал да шутира топката пред погледите на многобройни сеирджии.

 

Четвърто място е за кореспондента на агенция Булфото в Хасково за репортажа за самотната майка, която протестирайки с бебето си, се опита да пробие кортежа на НСО. Много висока позиция в номинациите спечели и портретът и на бай Добри, просякът, който дари 35 700 лева на храм-паметник Александър Невски в София.

 

Специална награда, с изключително висок резултат при гласуването, изправерващ подгласниците в класацията, грабна регионалният мениджър на Булфото във Варна Любомир Бенковски със снимката си на двама огромни сумисти в заден план. Поради специфичния характер на сюжета, журито реши да го награди отделно, извън общия ред.

В новата категория за участници до 23 годишна възраст първото място безапелационно отиде при 19-годишния Денислав Стойчев от Ямбол за репортажа му от събарянето на прословутия цигански блок 20. Второто място е за живеещия в Испания младеж Димитрий Стефанов, който е разработил темата за смъртта, а третото място е на живеещия във Великобритания Иван Манчев за изследване сред татуиращите се млади хора на Острова.

В журито участва учередителката на Чехпресфото и редакторка от Уърлдпресфото Даниела Мразкова от Чехия, а дистанционно по Интернет гласуваха Дийн Кокс и Дафни Енгъл от "Ню Йорк Таймс" и фотофестивала в Перпинян.

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay