Отбелязват 200-годишнината на Захари Зограф с мащабна изложба в Стара Загора

Юбилейно: 150 творби на Захари Зограф

Отбелязват 200-годишнината на Захари Зограф с мащабна изложба в Стара Загора

С изложба, включваща 150 творби ще бъде отбелязана 200-годишнината от рождението на Захари Зограф. Експозицията ще бъде открита на 23 февруари от 18:00 часа в Градската художествената галерия в Стара Загора.

 

Изложбата ще представи рисунки, портрети и етюди от натура. За първи път ще бъде показана голямата сбирка европейски гравюри и рисунки на художника, прикривана десетилетия заради идеологическата забрана да се изтъкват европейските влияния.

 

Ще бъдат показани и някои от най-забележителните ранни икони на художника – шедьоври в българското изкуство като "Св. Евстатий” и "Св. Георги” от Копривщица, легендарната "Св. Сава и Св. Варвара” от Пловдив, която за първи път напуска църквата, за която е рисувана, изключителната "Богородица – живоносен източник” с автопортрет и фигури по Рафаел.

 

В изложбата са включени чрез големи пана с репродукции от стенописите на Захари Зограф и неговите емблематични композиции – "Блудниците” от Страшния съд, "Колелото на живота”, обширна галерия български светци, царе и патриарси, които се основават на "Царственик” на Хр. Павлович (1844), Кирил и Методий, придържащи свитък с азбуката – композиционна формула, създадена от Зографа, фантастичните сводове и куполи от Рилския манастир, стенописните автопортрети.

 

Захари Зограф е роден през 1810 г. Той е един най-големите български художници и реформатори, които успяват да европеизират българското изкуство. Радва се на слава и признание още докато е жив. Успява да промени начина, по който се възприемат художниците, от обикновени занаятчии, те се превръщат в "божествени" личности. За животa му се знае доста, благодарение на писмата до неговия близък приятел Неофит Рилски. Оставя значително художествено наследство – рисува стенописи в най-големите български манастири – Бачковския, Рилския, Троянския и Преображенския, Великата Лавра на Атон, много икони, но също така портрети, етюди от натура, пейзажи, голи тела и голям брой изключителни рисунки.

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay