Гората от приказките е само на час път от София

Посетете природен парк "Небесните пасбища" край село Осиковица!

Ще Ви заведа в една приказна гора. Не, тя не е измислена, а съвсем реална. Казва се "Небесните пасбища”. Намира се край село Осиковица, община Правец, само на час път от София. Създадена е от хора, които не се страхуват да споделят. Те са открили своя начин да помагат, да дават, да завещаят. На мен ми помогнаха. Развълнуваха ме. Това са семейство Ангелови - собственици на природен парк "Небесните пасбища”.Те са превърнали наследствената си земя в приказка. Разказват я на малки и големи и са щастливи от това. И аз бях щастлива там. Но ето как започна всичко…

Късно вечер. Светлината от монитора се отразява в стъклата на очилата ми. Разглеждам снимки и си избирам следваща дестинация. Виждам дървена бъчва, а над нея надпис "Тук живее Диоген”. Казвам си: "Трябва да отида там!”. Бърза справка в чичко Гугъл ми посочва мястото и пътя до природен парк "Небесните пасбища”.

Гората от приказките е само на час път от София

Неделя – пътувам. Докато се возя, си мисля за Диоген – гражданинът на света, първият космополит. Човекът, за когото щастието се крие в независимостта – по-точно в тоталната независимост. Според него всички "блага” на цивилизацията са несъвместими със щастието и възпират човека от завръщането му към природната простота. Точно такова е и посланието на "Небесните пасбища”.

До това приказно място се стига "с доброта, желание и с кола”, казва създателят му – д-р Васил Ангелов. Десетилетия наред той страда от чезнещата духовност в обществото и през 2006 г. превръща наследствената си гора в природен, а аз бих добавила и в духовен, парк.

Гората от приказките е само на час път от София

Разходете се по пътеката на здравето, преодолейте долината на злото, изкачете се по мостовете на любовта, катерете се по стълбата на Смирненски, понесете се по въздушните мостове, открийте пресъхналия водопад, потопете се в долината на самодивите, достигнете до центъра на лабиринта, приютете се в дървото на Вярата, Надеждата и Любовта. Но най-вече - споделете приключението!

Тук душата си почива. Тиха е. Не иска, не пита, а живее. Търкулва се в сухите листа, играе си и се чувства свободна. Притаява се в храма. Грее се на огъня от свещите. Шепне. Допира се до камъните, усеща енергия, която преминава като хлад. Потръпва леко, но светлината, която влиза на пръсти, я стопля.

Гората от приказките е само на час път от София

Душата също изпитва глад. Присяда на въображаем обяд със себе си. Разглежда стволовете на дърветата и окачените по тях мъдрости. "По-умен си от гората, но каквото и да кажеш е по-глупаво от нейното мълчание." – прочита на глас.

Умълчава се и си мисли: "Приказна е тази гора, защото подтиква посетители й да мислят." Приказният парк зарадва детето в мен и успокои дълбоко дремещия мъдрец, задоволи любопитството на пътешественика и създаде истинска идилия за романтика. Тук и Вие винаги сте добре дошли!

Гората от приказките е само на час път от София

Автор и снимки: Боряна Кръстева

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

4 1
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay