А някои карат колело

От велосипедист към шофьор

А някои карат колело

В нашата мила родна страна човекът с велосипед не се зачита. Той не е участник в движението на пътя, макар всички ние да мислим обратното. Не, не е... поне според водачите на МПС и това, което говорят действията им. От ежедневното си сблъскване с борбата на пътя знам, че не трябва да настоявам за законовото си предимство, в противен случай рискувам твърде много. Въпрос на избор е - на живот и смърт. Буквално.

 

Защото, когато направя своя избор да се придвижвам с велосипед, аз избирам да се боря за своята сигурност. Ако колоезденето е вид спорт или екотранспорт, то тогава разсеяността е моята стъпка към фаталния край. Колоезденето е отговорност, моя и ваша, драги шофьори. Дългът да се забележим е общ, затова следващия път, когато завивате наляво може първо да погледнете наляво. Там може да има някой. И ако имате дете, или един ден планувате да имате, то също може да кара своето розово колело на цветя, със синя каска на главата. То също може да се намира вляво, фатално и необратимо, да не бъде видяно. Аз също съм нечие дете, а до голяма степен съществуването ми зависи от вашата (липса на) разсеяност. Точно както вашето отроче зависи от някой друг.

 

И докато вие не уважавате велосипедистите около вас, пътнотранспортни произшествия ще се случват непрестанно. Управлението на автомобил е най-опасният избор, които гражданите правят. Опасен за мен, вас, приятелите и семейството ми/ви.

 

Аз знам своите велосипедни права, но не съм сигурна, че вие зад волана знаете своите. Движението в непосредствена близост до друго пътно превозно средство е забранено, но не намирам отговор на въпроса защо постоянно някой напорист шофьор ми диша във врата, изгаряйки от нетърпение да ме изпревари. Ехо, аз съм там и не мога да карам по-бързо! Спазвайте дистанцията и не ме превръщайте в нещо, което не съм - разгневена и ядосана. Надуването на клаксона с послание "Давай!" няма да ме изстреля магически, нито ще ме премести на тротоара. Просто изчакайте пространството и за двамата да се увеличи и ще ме изпреварите. Превозното средство се управлява с мисъл, а не с емоция.

 

В крайна сметка и велосипедистите, и шофьорите сме направили своя транспортен избор. Само и единствено от нас зависи обаче, доколко ще бъдем човечни и ще се грижим един за друг. Още повече, че едната "войска" на войната по пътя е в пъти по-безпомощна от другата.

41 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.



4
Не е посочен 18.07.2011|17:30
Марина, аз съм мога да говоря от гледна точка на шофьор и пешеходец. Напълно те разбирам за какво говориш, защото в нашия парк е пълно с велосипедисти, които карат като луди и изобщо не се съобразяват с децата и по-големите, защото те самите са деца. Когато обаче съм в колата, изпитвам ужас, защото не знам във всеки един момент каква точно маневра ще предприеме. Затова казах, че трябва да има велоалеи, а и в парковете специално за тях места. Само, че ако продължаваме да застрояваме така градовете си и паркове няма да ни останат, но това е вече друга тема.
3
Не е посочен 18.07.2011|16:51
Аз пък съм от най-уязвимата "войска" - тази на пешеходците. И се дразня ужасно много, когато на пешеходна пътека някой велосипедист профучи, без дори да е слязъл от превозното си средство. Той е със статут на пешеходец, само когато бута своето колело. Да не говорим за тези велосипедисти, които карат в тълпата с несъобразена скорост, или онези, които използват алеите в парковете за писти. Нищо, че там е пълно с деца и пешеходци. Карането на колело е също толова голяма отговорност, колкото и управлението на МПС. Затова, драги велосипедисти, може вие да сте застрашени от водачите на автомобили, но не забравяйте, че има и други хора, които пък са беззащитни пред вашия чифт гуми.
2
Не е посочен 18.07.2011|16:18
Ако има велоалеи в големите градове, нищо няма да бъде както сега. Просто никой шофьор не се интересува от велосипедисти или пешеходци. Никога не бих карала в града, аз умирам от страх само като видя някой с колело, предпочитам на спокойно място. Опасно си е!
1
Не е посочен 18.07.2011|15:58
Напълно съм съгласна – заради всичко написано избягвам да карам колело по улиците на София. Обаче – когато съм в другата „войска“, откачам просто всеки път през тунела на Люлин, непрекъснато има велосипедисти без никакви светлини, светлоотразители, нищо. Карат си в тъмнината и няма проблеми. Особено сега лятото влизаш в някакъв супер слабо осветен тунел и в първите секунди след яркото слънце е много зле:( И само да уточня, никого не искам да изпреварвам, склонна съм и с 20 да карам, за да не пречукам някого, който е решил в тъмен тунел да се движи на зигзаг:(
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay