Велоеволюция в името на модерния град

Велоеволюция сега!

Няколко пъти сме споделяли с вас нашата любов не към високите скорости, а към романтичното пътуване с колело из града. Въпреки че ни се струва ако не невъзможно, то поне трудоемко. С редки изключения за тези щастливци, които работят на една велоалея разстояние от дома си.

 

Открихме неправителствена организация - Велоеволюция, която има и страшно добре развит сайт. Целта на Велоеволюция е да улесни максимално гражданите, които проявяват желание да се придвижват на две колела, но все по някаква причина не се престрашават.

 

Те осъществяват диалог с институциите и отговорните лица, като се стремят да създадат едни поносими условия за българския велосипедист. С тяхна помощ е изградена и карта на София, в която са отбелязани велопаркинги, опасни места, велосервизи, веломагазини, чешми, дори медицински центрове, ако недай си боже ви сполети беда. Може да се сдобиете с полезната карта тук.

 

На сайта на организацията пък има купища безценна информация. Описани са подробно опасните кръстовища в София, както и алтернативни маршрути за преминаване. Велоеволюция подготвя и предложение за Столична община, в което ще представи своите виждания относно изграждането на велосипедна инфраструктура в града.

 

Бавно, но славно градът ни ще заприлича на модерните си събратя от западната част на континента. Ето на тази презентация пък може да видите какво се случва и в други български градове. Които впрочем изпреварват столицата с велоразвитието си.

 

Видеото "Теодор Василев в колоездачни мечти и истории" е част от "Миксер"- събитие, организирано от Горичка, които също имат ясно изразена позиция относно екологичното, удобно и приятно придвижване в градска среда.

 


0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay