Актьорско майсторство в театрална работилница

Безумие и прошка в приказка

Месецът е пети, денят е предпоследен. И сядам най-открая, пак на пети ред. В конфликт с безгрижното лято навън, мрачната среда в залата ме потиска. Подготвя психически. Сякаш знае, че няма как сама да се справя с този преход. Лято - "Зимна приказка".

 

Сфумато е техника за рисуване във въздуха. Сфумато владее техника за изграждане на атмосфера. Залата е черна. Изцяло. Допълнителните възглавнички по пода – и те. На тях се настаняват хора. Навсякъде е пълно с хора. А постановката вече четири месеца е на сцена. Явно е добра.

 

Декорът е параван. Бял, на черни правоъгълници. Някои линии напомнят стълби. Стоя и чакам. Залата поглъща още и още, всякакви хора, но всички имат излъчване. Всички знаят защо са там.

 

Дядото пред мен вежливо помага на непозната жена да стигне своето място. Телефоните са изключени. Светлините- също.

 

Леонт е обезумял в своята ревност. Погубва всички по пътя на болната си мисъл. Ужасеният Поликсен се завръща в Бохемия, Хермиона и невръстният ѝ син умират от мъка. А новородената ѝ дъщеря по заповед на краля е захвърлена в земи незнайни.

 

Майсторство, и то актьорско! Съзнанието ми бе грабнато и носено из гнева на владетеля, отчаянието на неговите жертви. Емоциите се прескачаха една друга, сблъскваха се, и омотаваха главите на зрителите. Същински калейдоскоп от състояния на духа.

 

Шестнадесет години по-късно. Пердита е досущ като майка си. Овчарят и сина му я отглеждат още от пеленаче. Тя няма нищо, освен завещаната тайна бележка. И вродено благородство. Може би именно това привлича принц Флоризел. Син на бохемския крал, избягал преди толкова време от Леонт. Баща на Пердита.

 

"Зимна приказка" на Шекспир, писана през 1609 г. не носи в себе си дори една празна реплика. Посланията са безброй и съм сигурна, че всеки е открил по нещо. Само за себе си. Взаимоотношенията между героите изграждат сложна схема, по която нещата се стигат своя край. Щастлив.

 

Любовта е най-силната стихия. Дори мошеникът по рождение е склонен да направи изключение, за да я спаси. А прошката...тя може да изтрие срама от всякакви прегрешения. И да спаси нечия душа. На благородниците от Сицилия и Бохемия, на простите овчари, на син и дъщеря, чиито бащи са истинско проклятие.

 

Четиристотин години по-късно. Прошката може да помогне на всички нас. Тези, които ревнуват без причина и погубват някого със съмненията си. И онези с прибързаните решения.

 

Пред театрална работилница "Сфумато" има две люлки. На вериги.

Като от приказка. Зимна.

"Люлей, люлей..."

 

 

"Зимна приказка" може да изживеете в една от следните комбинации време-място :

 

4.06.2011 – 18:30 ч - Международен театрален фестивал "Варненско лято"

5.06.2011 – 19:00 ч – Русенски Драматичен Театър "Сава Огнянов"

14.06.2011 – 19:00 ч – Театрална работилница "Сфумато"

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay