Благотворителен спектакъл в Народния театър в памет на Крикор Азарян

Спектакъл в памет на Крикор Азарян

Благотворителен спектакъл в Народния театър в памет на Крикор Азарян

Тази вечер ще се проведе благотворителен спектакъл, посветен на проф. Крикор Азарян в Народния театър "Иван Вазов", съобщават организаторите от академичната трупа и фондацията "Проф. Крикор Азарян".

 

Концертът е под наслов "Бележки по полетата". Спектакалът е по случай рождения ден на режисьора.

 

Над 20 от най-забележителните имена на съвременния български театър ще бъдат на сцената - негови ученици и приятели. Те ще пеят, ще танцуват, ще разказват спомени за работата си с Професора. Ще има оркестър, който ще свири музика от негови представления - подбрана и аранжирана от Стефан Вълдобрев, който е автор на повечето композиции.

 

На 15 март 2011 г. Крикор Азарян щеше да навърши 77 години. Неговият дух е в спектаклите му, които продължават да препълват театралните зали. Неговият дух е в неговите ученици, актьорите, с които е работил, приятелите, музикантите, публиката, отбелязват инициаторите.

 

Със средствата от билетите за спектакъла ще се постави началото на работата на Театрално ателие "Проф. Крикор Азарян", чиято основна цел ще е организирането на уъркшопове с най-изявените му ученици и последователи - режисьори и актьори.

 

В "Бележки по полетата" ще участват актьорите Албена Колева, Анастасия Ингилизова, Бойка Велкова, Валентин Танев, Васил Бинев, Деян Донков, Иван Ласкин, Иван Радоев, Камен Донев, Касиел Ноа Ашер, Койна Русева, Красимира Кузманова, Лилия Маравиля, Малин Кръстев, Мариус Куркински, Марин Янев, Меглена Караламбова, Петър Попйорданов, Рени Врангова, Стефан Вълдобрев, Стефан Мавродиев, Стефка Янорова, Христо Мутафчиев, Яна Титова и музикантите Мишо Шишков - син, Юри Божинов, Борислав Бояджиев, Стефан Стойков, Атанас Хаджиев, Людмил Стойнев.

 

"В началото исках да науча студентите си как по-бързо да достигат до добри резултати. Винаги съм ги предупреждавал, че това е едно дълго тичане, маратон. И че никога няма финал. Докато сега все по-голямо внимание обръщам на изграждането им като личности, защото за един творец е важно да има и характер, да бъде ярка индивидуалност. Да, интуицията е велико нещо, въображението - също, но творецът трябва да има позиция в живота," казваше проф. Крикор Азарян.

 

"Струва ми се, че в днешния прагматичен ден на човечеството нещо му липсва, това са безполезните неща. Много започнахме да говорим: "Каква е ползата?" Изкуството е едно от безполезните неща. Красивата лудост е от безполезните неща. Те са за невидимия свят на човека," смяташе режисьорът.

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay