Всичко за моята, твоята, мамка му и Алмодовар

„Кожата, в която живея“ обединява любимите тематики на испанския режисьор

Всичко за моята, твоята, мамка му и Алмодовар

Както знаем, в момента тече фестивалът "Киномания". Благодарение на него, аудиторията в България има възможност да се запознае с шедьоври на художественото кино, които по една или друга причина остават встрани от погледа на филмовите разпространителите у нас. 

Една от тези пропуснати ленти е "Кожата, в която живея" (La piel que habito) - новият филм на Алмодовар. Световната премиера се състоя през май тази година, в рамките на фестивала в Кан. 

В събота вечер залата в Дом на киното в София беше препълнена с фенове на испанския режисьор, дошли да гледат първата прожекция на филма у нас. Сюжетът на "Кожата, в която живея" е вдъхновен от "Тарантула" (Mygale). Романът е дело на покойния френски писател Тиери Жонке и в момента дебютира на българския пазар, паралелно с лентата на Алмодовар. 

"Кожата, в която живея" представлява уникална и въздействаща смесица от научна фантастика, трилър, хумор и странните, но любими на Алмодовар теми за сексуалната идентичност, смъртта, силата, с която майката приема трагедиите в живота на децата си. Възможността да се комбинират изброените съставки звучи като начинание, обречено на провал. Почитателите на филмовия гений обаче няма да останат разочаровани. Алмодовар е може би единственият режисьор, който може да поднесе този гювеч от сложни и взаимно изключващи се понятия умело и с вкус. Типично в свой стил, режисьорът успява да развълнува зрителя, като предизвиква у него размисли за житейските драми и да бъде цинично брутален и откровен, без да отвращава и потиска ненужно. 

Другият подарък за любителите на испанския чар е присъствието на Антонио Бандерас в главната роля. Алмодовар и Бандерас работят заедно за първи път от 20 години, когато актьорът прохождаше в киното с помощта на откриващия таланти режисьор. 

Няма да разкриваме повече подробности около "Кожата, в която живея", за да не развалим удоволствието ви. Заинтригуваните имат още няколко възможности да видят лентата на голям екран в рамките на "Киномания". Прожекции ще има в София (днес, 18:45, кино "Люмиер" и на 17 ноември, зала 1 на НДК), Пловдив (15 и 16 ноември, Лъки синема) и Варна (18 ноември, Фестивален комплекс).

23 1
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.



2
Не е посочен 03.02.2014|09:42
доста шантав беше този филм, но от Алмодовар какво друго да се очаква
1
Не е посочен 16.01.2012|15:54
ненормално побъркан филм! типично в стил алмодовар
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay