Два български филма ще бъдат показани в Кан

Български филми в Кан

Два български филма ще бъдат показани в Кан

Преди дни станаха ясни селектираните филми за тазгодишното издание на филмовия фестивал в Кан. Сред тях са и две български заглавия - "Островът" на Камен Калев и "Аве" на Константин Божанов. 

 

Общо 49 филма формират официалната селекция на 64-то издание на кинофестивала в Кан. Те са подредени в четири категории и ще могат да бъдат гледани в продължение на 11 дни.

 

В Петнайсетдневката на режисьорите, която се организира от Асоциацията на френските режисьори в рамките на кинофестивала, са избрани 43 заглавия. Сред тях попада и българският "Островът". Това е вторият филм на Камен Калев, който направи един впечатляващ дебют с "Източни пиеси" през 2009 г. Тогава той отново участваше в същата селекция в Кан и получи сериозни поздравления за филма. Във втория му филм в главните роли са Летисия Каста и датчанинът Туре Линдхард. На екрана могат да се видят още Руси Чанев, Бойка Велкова, Михаил Мутафов, Любен Дилов-син и др.


Другата паралелна секция, в която ще участват български филм, е Седмицата на критиката. В нея по традиция се дава трибуна на млади творци от цял свят и се показват техните дебютни или втори филми. Секцията е основана преди 50 години от Съюза на френските филмови критици. В тазгодишното юбилейно издание на Седмица на критиката сред седемте пълнометражни филма е селектиран българският "Аве" на Константин Божанов. В главните роли са актьорите Ованес Торосян и Анжела Недялкова. "Островът" и "Аве" са единствените представители на източноевропейското кино в своите програми.

 

Международният филмов фестивал в Кан ще се проведе от 11 до 22 май.

 

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay