Днес в Националната библиотека: Изложба "Априлската епопея в символи и книги"

Изложба "Априлската епопея в символи и книги"!

Днес в Националната библиотека: Изложба "Априлската епопея в символи и книги"

Прекрасен и слънчев ден е днес, идеален за малко културно обогатяване и размисли относно народното минало. 

 

Ако и вие смятате така, имате възможността да се разходите до централното фоайе на Националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий". Там ви очаква голяма част от научната и художествена литературата, издадена в България по повод на Априлското въстание през 1876 г., притежание на Националната библиотека. Изложбата носи наименованието "Априлска епопея в символи и книги" и ще бъде открита в 11.00ч днес на 21 април.

 

Изложбата е посветена на 135-годишнината от Априлското въстание, а особен акцент е витрината с различни издания на "Записки по българските въстания" от Захари Стоянов. Неговите ръкописни бележки със сведения за въстанието в Копривщица, Перущица, Панагюрище и за действията на Ботевата чета са особено интересни и привличащи вниманието.

 

Към тях са добавени Възванието към българския народ за въстание - 1876 г., краткото съдържание и планът на книгата му, както и писмото до Найден Дринов със
сведения за панагюрци, присъствали на събранието в Оборище, информираха от БТА.

 

Емблематичните символи на Априлското въстание възкръсват чрез постерите на изложбата. Рисунките и разказът на един участник във въстанието, Танчо Шабанов, стиховете на Стефан Стамболов, историческите факти от "Записките по българските въстания" и портретите на апостолите на четирите революционни окръга допълват представата за Априлската епопея от 1876 година.

 

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay